Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karikatura New York Posta

Usporedili Obamu s ubijenom ratobornom čimpanzom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupe za ljudska prava oštro su osudile karikaturu koju je objavio New York Post, a koja bi trebala predstavljati Baracka Obamu prikazanog kao ratobornu čimpanzu koju ustreljuju policajci. Borci za ljudska prava objašnjavaju kako se radi o klasičnom rasističkom stereotipu koji Afroamerikance prikazuje kao majmune.

Karikatura autora Seana Delonasa objavljena jučer prikazuje dvoje policajaca kako stoje nad tijelom čimpanze, od kojih jedan u ruci drži pištolj iz kojeg se puši dim. Policajac se na karikaturi obraća kolegi s riječima 'morat će pronaći nekog drugog da napiše idući paket stimulacija gospodarstvu', piše AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Penjala se po zgradi Odbjeglu čimpanzu hvatalo 70 policajaca Slika nije dostupna Igra u kadi Beba gorila obožava kupanje

>> Čimpanza napala i teško ozlijedila ženu

Karikatura se osvrće na čimpanzu Travis koju je u ponedjeljak, nakon što je napala ženu, ustrijelila policija u Stamfordu.  Novi američki predsjednik Obama u utorak je potpisao najnoviji paket stimulacijskih mjera koje bi trebale podići na noge posrnulo američko gospodarstvo.

Velik broj kritika karikaturu je nazvao rasističkom te ju optužio za trivijaliziranje tragedije u kojoj je ozlijeđena žena i ubijena čimpanza. Drugi dio kritika kažu da karikatura sugerira da Obama treba biti ubijen te pozivaju na bojkot New York Posta. 

'Karikatura je parodija najnovijih događaja, odnosno napada i ubijanju nasilne čimpanze. Karikaturom se dodatno ismijava napor Washigtona da podigne američko gospodarstvo', rekao je za Col Allan, glavni urednik lista. Karikatura je izazvala stotine komentara na internetu, među kojima se našla i opaska kolumnista liberalnog Huffington Posta,  Sama  Steina. 'Kao najmanje benigan zaključak, karikatura sugerira da su gospodarske stinulacije toliko loše da ih je mogao napisati i majmun. Najprovokativniji zaključak bi bila usporedba predsjenika Obame s ratobornom čimpanzom', pojasnio je Stein.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene