Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenadila kolege

UN se distancirao od Carle del Ponte: Ne znamo tko je u Siriji koristio bojni otrov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo Međunarodno istražno povjerenstvo za Siriju poslalo je danas priopćenje u kojem, nasuprot ranijim izjavama članice povjerenstva Carle del Ponte, napominju da nisu došli ni do kakvih zaključaka o uporabi kemijskog oružja u Siriji.

Ujedinjeni su se narodi danas distancirali od izjava nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je u svojstvu članice UN-ovog istražiteljskog tima zaduženog za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima počinjenima u sirijskom građanskom ratu rekla kako je tim dobio podatke da su pobunjenici u Siriji rabili nervni plin sarin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

'Neovisno međunarodno istražno povjerenstvo željelo bi pojasniti kako nije došlo do zaključaka o tome je li i od strane koga u sirijskom sukobu korišteno kemijsko naoružanje', stoji u priopćenju koje prenosi Reuters, navodeći da su u UN-u del Pontine riječi dočekali s iznenađenjem.

>> VIDEO Ovo je mjesto koje su izraelski avioni sravnili sa zemljom

Istovremeno, i u američkom su State Departmentu rekli kako nemaju nikakvih informacija o podacima koje je spomenula del Ponte. 'Nismo informirani o tome da [pobunjenici] imaju kapacitete ili namjeru rasporediti ili koristiti takvo oružje', odgovorio je jedan diplomat na pitanje tijekom telefonske konferencije u Washingtonu.

'Jako ozbiljno shvaćamo optužbe i informacije o uporabi kemijskog oružja, dakle i ono što je rekla Carla del Ponte. Na temelju dostupnih podataka sirijska oporba ne posjeduje takvo oružje', dodao je američki diplomat.

Inače, napetost nakon dvaju izraelskih zračnih napada na položaje unutar Sirije ne smanjuje se. Kao mogući odgovor na izraelsku akciju danas su na području Golanske visoravni zabilježene dvije eksplozije. Vjeruje se da je riječ o raketama ispaljenima sa sirijskog teritorija, pri čemu nije bilo žrtava. Ipak, izraelske vlasti tvrde kako su projektili najvjerojatnije zalutali te da je sve zapravo dio unutrašnjih borbi između Asadovih i pobunjeničkih snaga.

Reagirajući na izraelski napad, rusko je ministarstvo vanjskih poslova danas izrazilo zabrinutost, tvrdeći kako je moguće da se ovime globalno javno mnijenje priprema na moguću međunarodnu vojnu intervenciju u Siriji.

Sirija i konflikt u toj zemlji zasigurno će biti jedna od najvažnijih tema o kojima će uskoro razgovarati američki državni tajnik John Kerry s visokim dužnosnicima u Moskvi. Kerry je u Moskvu odletio ranije danas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene