Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetije u Siriji

VIDEO Ovo je mjesto koje su izraelski avioni sravnili sa zemljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok iz Sirije stižu snimke lokacije koju su iz zraka napali izraelski avioni, Rusija je zabrinuta da sve vodi prema međunarodnoj vojnoj intervenciji. Istovremeno, Carla del Ponte upire prst prema pobunjenicima da su koristili nervni plin sarin,

Sirijska je državna televizija objavila snimke za koje tvrdi da prikazuju posljedice izraelskih zračnih napada. Na snimkama se vidi nekoliko teško oštećenih objekata, a po ruševinama je šetala perad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

U međuvremenu, Izrael je u ponedjeljak pokušao uvjeriti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da nedavni zračni udari u blizini Damaska nisu bili upereni protiv njegova režima, javljaju agencije.

Dužnosnici kažu da Izrael ne zauzima strane u sirijskom sukobu jer su islamisti, kojih ima u redovima ustanika, još neprijateljskije raspoloženi prema Izraelu od Asada, koji zapravo sa židovskom državom održava hladne, ali stabilne odnose.

>> UN zabrinut zbog izvješća o izraelskim napadima

Izrael je, međutim, nekoliko puta upozorio da neće dopustiti da Asadov saveznik Hezbolah dobije tehnološki razvijeno oružje. Obavještajni izvori navode da je Izrael u subotu i nedjelju gađao iranske rakete pohranjene blizu Damaska koje su čekale na transfer Hezbolahu u susjedni Libanon.

Sirija je zbog toga optužila Izrael da je stao na stranu pobunjenika, zračne udare ocijenila je 'objavom rata' i zaprijetila odmazdom. Izraelski parlamentarni zastupnik Tzachi Hanegbi, pouzdanik premijera Benjamina Netanyahua, u ponedjeljak je to javno opovrgao. 'Ako se provodi neka aktivnost, ona je samo protiv Hezbolaha, a ne protiv Asada', kazao je Hanegbi na izraelskom Vojnom radiju. Dodao je da Izrael nije javno priznao zračne udare kako bi pomogao Asadu da sačuva obraz.

'Na svaku moguću provokaciju ćemo odgovoriti'

List Yedioth Ahronoth, najprodavaniji u Izraelu, objavio je u ponedjeljak kako je Asad i diplomatskim putem informiran da se Izrael ne namjerava uplitati u sirijski sukob. Poruka je upućena dosta jasno, smatra Hanegbi, ali dodaje da je Izrael spreman i na to da je Sirijci možda neće shvatiti.

'Na svaku moguću agresiju odlučno ćemo odgovoriti', kazao je. Kao mjeru opreza, Izrael je razmjestio dva od svojih pet presretača raketa u blizini Sirije i Libanona, a analitičari smatraju da se u eventualnom sukobu sirijska vojska ne može parirati izraelskoj.

Netanyahu otišao u Kinu, Peking ga kritizirao

Premijer Netanyahu počeo je u nedjelju petodnevni službeni posjet Kini, sugerirajući i na taj način da nema opasnosti od sukoba Izraela i Sirije, ali službeni je Peking iskoristio prigodu da kritizira udare na Siriju. 'Protivimo se uporabi vojne sile i smatramo da se suverenitet svake zemlje mora poštivati', kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom briefingu za novinare u ponedjeljak.

Iran o 'propagandi zapadnih i izraelskih medija'

Iran je u međuvremenu odbacio navode da je napadnuto njegovo oružje namijenjeno Hezbolahu, izvijestio je Sepahnews.com, stranica Čuvara revolucije, pripadnika eliltnih postrojba islamoskog režima. General Masud Džazajeri, pomoćnik zapovjednika glavnog stožera iranskih oružanih snaga 'odbacio je propagandu zapadnih te izraelskih medija koji tvrde da su skladišta iranskog oružja bila cilj' napada izraelske vojske u Siriji.

Hezbolah bez komentara

Šijitska militantna organizacija Hezbolah napade još uopće nije komentirala. A u njima je, po navodima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, uz uništeno oružje, ubijeno i 15 sirijskih vojnika.

Rusija: Svijet se priprema za moguću intervenciju

Rusija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost jer se, prema glasnogovorniku ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča, svjetsko javno mnijenje priprema za moguću vojnu intervenciju'.

Carla del Ponte: Imamo podatke da su pobunjenici koristili sarin

Istražitelji UN-a dobili su podatke koji govore da su pobunjenici u Siriji rabili nervni plin sarin, izjavila je članica njihova tima Carle del Ponte za švicarski radio, a turske vlasti potvrdile su da čekaju rezultate analize krvi ranjenika kako bi utvrdile jesu li neki od njih bili žrtve nervnog plina.

Bivša tužiteljica Haškog suda za bivšu Jugoslaviju rekla je da su istražitelji informacije o korištenju nervnog plina dobili od žrtava napada i liječnika iz susjednih zemalja u koje su prebačene ranjene osobe. 'Prema spomenutim izvješćima, postoji konkretna sumnja da je upotrijebljen nervni plin sarin, no istraga mora biti temeljitija i potrebene su dodatne provjere, što će nam omogućiti nova svjedočanstva. Prema onomu što smo dosad doznali, sarinom su se koristili protivnici režima, a ne vladine snage', rekla je Del Ponte.

'Uzorci krvi uzeti su u osoba koje su bile ranjene u Siriji i prebačene u Tursku', rekao je turski medicinski izvor za agenciju AFP. Uzorci krvi uzeti su na sirijsko-turskoj granici i poslani u laboratorij u Ankaru, a rezultati analize još nisu poznati, dodao je izvor.

Vladine i pobunjeničke snage ranije su se međusobno optuživale za korištenje kemijskog oružja u sukobima koji traje dulje od dvije godine s više od 70.000 mrtvih i 1,2 milijuna raseljenih.

'Crvena linija'

Američki predsjednik Barack Obama i dužnosnici njegove administracije nekoliko su puta istaknuli da bi korištenje kemijskog oružja za SAD značilo prekoračenje 'crvene linije'.

Sarin je najsnažniji neurotoksični plin otkriven uoči Drugoga svjetskog rata u Njemačkoj i upotrijebljen u napadu na tokijski metro 1995. godine. Opasno ga je udisati, ali i jednostavan kontakt s kožom dovoljan je da taj otrovan plin uđe u živčani sustav te izazove smrt zbog zastoja rada srca ili nemogućnosti disanja. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene