Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok UN-ovi inspektori u Damasku pokušavaju utvrditi je li do napada kemijskim oružjem uopće došlo, zapadne su države već zaključile tko ga je izveo i sada pripremaju odgovor.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Nakon što su prošlog tjedna iz okolice Damaska počele stizati vijesti o navodnom napadu kemijskim oružjem, u kojem je prema tvrdnjama pobunjenika ubijeno čak 1.300 ljudi, gotovo se preko noći zaoštrila retorika zapadnih zemalja o građanskom ratu u Siriji.

Dok UN-ovi inspektori i dalje pokušavaju utvrditi je li kemijskog napada uopće bilo, a režim Bašara al-Asada opovrgava da je vlastiti narod napao nervnim plinovima, Amerika i saveznici su uvjereni da je napad izveden i da je za njega nesumnjivo odgovoran Asad.

>> Cameron i Obama složni: 'Ne sumnjamo da je režim odgovoran za kemijski napad'

U tom se smjeru proteklih nekoliko dana zakotrljala čitava serija sastanaka vojnih vrhova i izjava u kojima čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i drugih zapadnih zemalja najavljuju neki vid odgovora, a francuski predsjednik Francois Hollande bi rekao i kazne.

Reuters je jučer javio da su zapadni saveznici pobunjenike već obavijestili da bi neki vid vojnog napada mogao početi unutar sljedećih nekoliko dana.

Pozivajući se na dobro upućene izvore u Obaminoj administraciji, američki mediji javljaju da bi napad, ako dođe do njega, najvjerojatnije bio ograničen na lansiranje krstarećih projektila s ratnih brodova u Sredozemlju, a cilj bi mu bio onesposobiti sirijska postrojenja za proizvodnju kemijskog naoružanja.

Rijetki preostali saveznici Asadova režima, poput Rusije i Irana, upozoravaju da bi strana vojna intervencija značila katastrofu, pogotovo ako bude izvedena bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojemu Moskva kao stalna članica ima pravo veta.

Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene