Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za šest mjeseci

UN produžio mandat mirovnim snagama u Obali Bjelokosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je produžilo mandat mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti za šest mjeseci prkoseći dosadašnjem presjedniku Laurentu Gbagbou koji je rekao da te snage trebaju napustiti zemlju.

Gbagbo je prošloga tjedna naredio da 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a napusti zemlju nakon što su Ujedinjeni narodi rekli da je izgubio predsjedničke izbore održane 28. studenoga od protukandidata Alassanea Ouattare te da treba odstupiti s položaja što on odbija učiniti. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da će mirovne snage nastaviti svoje operacije no kako se čini da je vojska Obala Bjelokosti ostala lojalna Gbagbou neki analitičari su doveli u pitanje budućnost UN-ove misije, poznate kao UNOCI.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak upozorilo Gbagboa da bi svatko odgovoran za napade na civile ili mirovne snage mogao biti izveden pred međunarodni sud. 'Članice Vijeće sigurnosti upozoravaju sve uključene da će biti smatrani odgovornima za sve napade na civile ili mirovnjake', rekla je novinarima veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice koja ovoga mjeseca predsjeda vijećem. Sastanak Vijeća sigurnosti na kojem je usvojena rezolucija o produženju mandata bio je odgođen kako bi članice mogle čuti izvješće o stanju u Obali Bjelokosti što je, rekli su diplomati, tražila Rusija.

Diplomati su rekli da je Rusija ranije tražila odgodu glasovanja ali se druge zemlje nisu složile. U skladu s prošlotjednom izjavom Vijeća sigurnosti rezolucija od ponedjeljka, usvojena jednoglasno, traži od strana u Obali Bjelokosti da ispoštuju deklaraciju zapadnoafričkog bloka zemalja ECOWAS kojom se Ouattara priznaje za izbornog pobjednika. Diplomati iz vijeća su privatno rekli da Gbagbo nema ovlasti zapovijediti UN-ovim vojnicima da napuste zemlju jer je, po njima, on izgubio izbore.

UN smatra Ouattarinu vladu legitimnom ali nije jasno osigurava li rezolucija mandat za intervenciju u korist Ouattare, kako su on i njegovi podržavatelji zatražili. Od izbora je UNOCI štitio hotel u najvećem gradu Abidjanu gdje je Ouattara smjestio svoj stožer. Gbagboina vlada je ponovila zahtjev da UN-ove snage odu. 'Ako, protiv naše volje, žele zadržati snage na našem teritoriju, mi s njima nećemo surađivati. To znači da vođa tih snaga neće imati službenog sugovornika i kako će onda raditi?', rekao je ministar unutarnjih poslova Emile Guirieoulou.

Obala Bjelokosti se nalazi u političkoj blokadi od drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga. Izborno povjerenstvo Obale Bjelokosti proglasilo je da je na izborima pobijedio oporbeni čelnik Ouattara, ali dosadašnji predsjednik Gbagbo odbija priznati poraz. Ouattarinu pobjedu priznala je većina zemalja u svijetu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene