Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istragom do istine

UN: U Siriji je korišteno kemijsko oružje, ali ne znamo tko je odgovoran!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kemijsko oružje najvjerojatnije je korišteno u pet od sedam napada koje je ispitivao inspekcijski tim UN-a.

UN-ovi stručnjaci na licu mjesta u Siriji, u kojoj je u dvoipogodišnjem ratu ubijeno više od 100.000 ljudi, objavili su konačno izvješće o kemijskom oružju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga

Po navodima UN-ovih inspektora, nervni plin sarin korišten je najvjerojatnije u četiri incidenta, a u jednome od njih u značajnim razmjerima.

U izvješću se navodi da su u nekoliko slučajeva žrtve bile pripadnici vladinih snaga i civili, iako nije uvijek bilo moguće utvrditi sa sigurnošću bilo kakvu izravnu vezu između napada, žrtava i navodnih mjesta na kojima su se incidenti dogodili.

'Misija Ujedinjenih naroda zaključila je da je kemijsko oružje korišteno u sukobu između strana u Sirijskoj Arapskoj Republici', kazao je u svom konačnom izvješću šef UN-ovih inspektora Ake Sellstrom.

Stručnjaci o prekrcavanju sirijskog kemijskog oružja: Nema panike!

U istrazi je utvrđeno da je kemijsko oružje vjerojatno korišteno u Kan al-Asalu, u blizini sjevernog grada Alepa, u ožujku, zatim u Sarakebu, blizu sjevernog grada Idliba, u travnju, te u Jobaru i Asrafiat Sahnaji, u blizini Damaska, u kolovozu.

Kako je ranije u preliminarnom izvješću u rujnu naveo Sellstrom, stučnjaci su utvrdili 'jasne i uvjerljive' dokaze da je nervni plin sarin korišten u velikim razmjerima protiv civila u Guti, predgrađu Damaska pod upravom pobunjenika, u napadu 21. kolovoza u kojem je ubijeno više stotina ljudi.

U konačnom izvješću objavljenom u četvrtak stručnjaci navode da je sarin vjerojatno bio u manjoj mjeri korišten u Jobaru, Sarakebu i Asrafiat Sahnaji.

Istraga je imala za zadatak utvrditi je li korišteno kemijsko oružje, no ne i tko ga je koristio. Sirijska vlada i oporba naizmjenice su se optuživale za upotrebu kemijskog oružje, a također su obje strane opovrgavale njegovu upotrebu.

Pobunjenici su uspjeli od vladinih snaga pribaviti sve vrste oružja pohranjenog u skladištima diljem zemlje, navode Ujedinjeni narodi. Zapadne sile tvrde pak da pobunjenici nemaju pristup kemijskom oružju.

Glavni tajnik UN-a ustanovio je istragu pod vodstvom Sellstroma nakon što mu se obratila sirijska vlada optužujući pobunjenike da su izveli napad kemijskim oružjem u Kan al-Asalu.

Od tada je UN dobio ukupno 16 izvješća o mogućem korištenju kemijskog oružja u Siriji, uglavnom od sirijske vlade, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država. Eksperti su pobliže istražili sedam od tih slučajeva.

Un-ovi stručnjaci dolaze iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Francuska, Britanija i SAD navele su da tehnički detalji iz Sellstromova preliminarnog izvješća o napadu izvedenom 21. kolovoza ukazuju na krivicu vlade, dok Sirija i Rusija krive pobunjenike.

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada složila se s uništenjem kemijskog arsenala nakon 21. kolovoza i napada na Gutu, koji je doveo tada do prijetnji američkim zračnim udarima. Sirija je također usvojila Konvenciju o kemijskom oružju.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u rujnu rezoluciju kojom je ojačalo dogovor između SAD-a i Rusije i kojom se traži od Sirije da u potpunosti odgovara za kemijsko oruže i da taj arsenal bude uklonjen i uništen do sredine 2014. godine. OPWC sa sjedištem u Haagu zadužen je za nadgledanje uništenja sirijskog kemijskog arsenala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene