Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekolozi protiv

Stručnjaci o prekrcavanju sirijskog kemijskog oružja: Nema panike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski stručnjaci poručuju kako nema opasnosti od bilo kakvog incidenta u hrvatskim lukama ukoliko dođe do prekrsavanja sirijskog kemijskog oružja.

Nakon najave premijera Milanovića, da bi jedna od hrvatskih luka mogla na dva dana biti korišten za prekrcaj sastojaka od kojih se u Siriji proizvodilo kemijsko oružje, stručnjaci smiruju tenzije i poručuju da nema opasnosti od bilo kakvog incidenta.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

'Vrlo jasno, koncizno, nema potrebe za nikakvom panikom. Ne radi se o bojnim otrovima, radi se o kemikalijama, opasnim, toksičnim, a bojni otrovi i municija ostaju u Siriji', rekao je Zvonko Orehovec, stručnjak za kemijsko oružje.

Milanović najavio prekrcavanje kemijskog oružja iz Sirije, negdje na Mediteranu

Kemikalije prekursori, koje bi bile pretovarene u posebne američke brodove najvjerojatnije u riječkoj luci, hermetički su izolirane i mala je mogućnost da iscure u Jadran. Istodobno, oporba i eko-udruge su osudile premijerovo predstavljanje problema javnosti i traže javnu raspravu o navedenom pitanju.

'Ova ideja da se uništava na Atlantiku je nešto što možemo prihvatiti jer unošenje određenog rizika u neku zajednicu je teško prihvatljivo lokalnoj zajednici', rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak na međunarodnu sigurnost.

'To je jedan potpuno nepotreban, besmislen i beskoristan rizik za Hrvatsku i sigurno veliki udarac jedne dobre destinacije, ne samo u turizmu', poručio je Vjeran Piršić, udruga Ekokvarner.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene