Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema dvovlašča u Vatikanu'

Benedikt XVI.: Nisam žrtva nikakve urote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni papa Benedikt XVI. objavio je u srijedu da ga nitko nije prisilio na odreknuće, da nije bio žrtvom nikakve urote, a apsurdnima je ocijenio sve spekulacije da njegova ostavka nije valjana.

Papa emeritus odlučio je napisati pismo novinaru La Stampe Andrei Tornielliju kako bi razjasnio sve dvojbe i otklonio medijske spekulacije o njegovu škonatnom odreknuću od papinske službe prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt knjiga koja će podići prašinu Lijepi Giorgio, Benediktov suradnik, otkrio pregršt tajni: Bivšem papi nisu odgovarale Franjine reforme, a ni odgovori o homoseksualnosti Papa Benedikt XVI. Briljantni teolog Papa Franjo: "Želio bih vas sve zamoliti za molitvu za papu emeritusa Benedikta jer je teško bolestan"

'Nema tračka sumnje u valjanost mog odreknuća. Jedini uvjet za to je potpuna sloboda odluke. Sve ostale spekulacije su neutemeljene', napisao je Benedikt.

Naglasio je da nema nikakva dvovlašća u Vatikanu. Papa Franjo vodi Katoličku crkvu, a jedina funkcija pape u mirovini jest da moli za svoga nasljednika. Benedikt usput poručuje da postoji 'prijateljstvo' i 'identičnost stajališta' s papom Franjom.

U pismu je Benedikt objasnio zašto i dalje nosi bijelu reverendu i zašto je zadržao papinsko ime. 'Jednostavno, iz praktičnih razloga. U trenutku odreknuća nije bilo druge odjeće. Uostalom, nosim bijelo na vidljivo različit način od Pape. To je još jedan primjer potpuno neutemeljenih spekulacija', napisao je.

Da nije 'papa u sjeni', Benedikt je pokazao kada se u subotu na Franjin poziv pridružio konzistoriju na kojem su proglašeni novi kardinali. Nije htio sjesti na za njega pripremljeno mjesto pokraj Franje, nego se diskretno pridružio kardinalima i sjeo pokraj njih. Kada mu se Papa približio kako bi ga pozdravio i zagrlio, Benedikt je skinuo svoj bijeli 'zuchetto' u znak poštovanja.

Papa Franjo 'potukao' papu Benedikta!

Benedikt XVI. (86) iznenađujuće se odrekao papinske službe, kao prvi poglavar Katoličke crkve u modernoj povijesti, u veljači prošle godine. 'Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu', objasnio je tada.

Povukao se u vatikanski samostan Mater Ecclesiae u kojem, kao što je i obećao prije godinu dana, živi diskretno i podalje od očiju javnosti. U ono malo puta što se pojavio u Vatikanu, vidljivo je da se prilično oporavio od nagomilanog umora i da izgleda bolje nego kada se odricao teške dužnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene