Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori sljedeće godine

Ukrajinski parlament smijenio predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski parlament smijenio je svog predsjednika, saveznika predsjednika Republike Viktora Juščenka, pod optužbom da je kršio poslovnik rada parlamenta.

Ukupno su 233 zastupnika glasala za smjenu Arsenija Jacenjuka, što je više od 226 glasova potrebnih za smjenu u parlamentu od 450 mjesta.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na Harkiv - 3 borbe u Ukrajini Nova ofenziva: Više od 30.000 Rusa napada Harkiv Antony Blinken Posjet Blinken doputovao u Kijev vlakom: Otkiveno o čemu će razgovarati s Ukrajincima

34-godišnji Jacenjuk dugogodišnji je vjerni suradnik predsjednika Juščenka, a predao je ostavku u rujnu, dan nakon raspada koalicijske vlade. No njegova ostavka tada nije bila stavljena na glasanje.

A kriza koja je zavladala u Ukrajinskoj politici neće biti zaustavljena ni ove godine. Naime ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko rekao je da se ove godine više ne mogu održati prijevremeni izbori koje je najavio u listopadu nakon raspada vladajuće koalicije. 

>> Ukrajina: Timošenko odbija podnijeti ostavku

>> Raspad vladajuće koalicije u Ukrajini

>> Nema naznaka pomirenja među prozapadnim snagama u Ukrajini

>> Ukrajinski parlament drastično smanjio ovlasti predsjedniku države

'Imamo nekoliko pitanja za riješiti idućih tjedana. Jasno je da ne bi bilo mudro organizirati prijevremene izbore oko Božića', rekao je Juščenko u intervjuu za poljski dnevnik Rzeczpospolita.

'Sada je najvažnije poduzeti akcije za izlazak iz krize i donijeti proračun za 2009. godinu. Proračun treba sadržati i stavke o financiranju izbora', dodao je predsjednik.

Juščenko, koji je u Poljskoj boravio u utorak na proslavi Dana neovisnosti, izbore je najavio u listopadu nakon neuspjeha svih pokušaja održavanja vladajuće koalicije.

Premijerka Julija Timošenko, bivša Juščenkova saveznica u doba Narančaste revolucije 2004., a danas njegova protivnica, protivi se izborima i navodi da je ukrajinsko gospodarstvo pogođeno najtežom svjetskom financijskom krizom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene