Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajina: Timošenko odbija podnijeti ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko odbila je u srijedu podnijeti ostavku na dužnost te poručila da se vladajuća koalicija nije raspala nego se iz nje jednostrano povukao predsjednik Viktor Juščenko s dijelom suradnika.

Vođe Narančaste revolucije kojom su u Ukrajini pobijedile prozapadne snage, Timošenko i Juščenko sastavili su koaliciju, no njihovi stalni sukobi jačali su tijekom rusko-gruzijskog rata u kolovozu i u utorak doveli do raspada.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na rusku vojnu zračnu luku Belbek, u blizini Sevastopolja Rusi na udaru VIDEO Ukrajinci izveli masovne napade na Krim: Uništeni moćni avioni, objavljene satelitske snimke Ilustracija Raspad gradske organizacije Trinaest vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavku pa oplelo po Grbinu: "Dao si riječ, prevareni smo"

"Koalicija se nije raspala", odgovorila je Timošenko na pitanje o odredbi sporazuma koji predviđa ostavku premijera u takvom slučaju.

"Predsjednik (Viktor Juščenko) i dio njegove ekipe izdali su demokratsku koaliciju koju su jednostrano napustili", rekla je Timošenko i dodala: "Nismo ovce da skačemo u ponor za onim tko je to učinio".

Prema sporazumu u slučaju raspada koalicije ostavku moraju podnijeti premijer i predsjednik parlamenta, koji je to i učinio.

Arsenij Jacenjuk podnio je ostavku u srijedu uz obrazloženje "da na vlast treba doći dostojansteno i na jednak je način napustiti".

Predsjednik Juščenko napustio je premijerku koja se priklonila proruskom bloku i tako pomogla da parlament izglasa zakone koji ograničuju predsjedničke ovlasti.

Ako se ne oformi nova koalicija do sredine listopada, Jučšenko iam pravo raspustiti parlament.

I Jučšenko i Timošenko bit će vrlo vjerojatno suparnici na budućim predsjedničkim izborima krajem 2009. ili početkom 2010.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene