Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šira kampanja

Ukrajina je samo poligon - ruski ciljevi nisu usmjereni samo na tu zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročni cilj je oslabiti EU, vidjeti može li se ona raspasti, rekao je profesor Timothy Snyder.

Ukrajina je samo poligon na kojem Rusija pokušava oslabiti EU i vidjeti može li se zajednica 28 europskih država raspasti, ocijenio je u srijedu američki stručnjak.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Putin prijeti nuklearnom silom: 'Ako pokušate spriječiti odcjepljenje Rusa na Baltiku, bit će gore nego u Ukrajini!'

'Dugoročni cilj je oslabiti EU, vidjeti može li se ona raspasti kako bi Rusija lakše izlazila na kraj s pojedinačnim državama umjesto većeg, koherentnog entiteta', rekao je Timothy Snyder, profesor povijesti istočne Europe na sveučilištu Yale za Deutsche Welle.

On smatra da je sukob u Ukrajini počeo 2013. kada je ruska propaganda počela opisivati Uniju kao protivnika, europsku kulturu kao dekadentnu, a Rusiju predstavljati kao alternativu.

Je li Putin našao zamjenu za propali Južni tok?

'Nakon godinu dana rata u Ukrajini, rusku ulogu u tom ratu valja promatrati kao dio šire kampanje koja uključuje potporu separatizmu unutar Unije, klijentelističkim državama unutar EU-a te krajnjim desničarima i populističkim desničarima u Uniji', rekao je Snyder.

Ističući da su mirovni sporazum iz Minska i potpisano primirje bolji od rata, Snyder ipak upozorava da se ukrajinska kriza neće rješiti u Ukrajini.

'Rat se ne može rješiti u Ukrajini, jer ruski ciljevi nisu usmjereni samo na Ukrajinu, nego na EU kao takvu', rekao je Snyder.

'Sukob oko vladavine prava'

Po njegovim riječima, rat u Ukrajini je usko povezan s vladavinom prava, jer su Rusi napadom na Ukrajinu željeli zaustaviti težnje Ukrajinaca za pravnom državom.

'Ono što su Ukrajinci željeli prije godinu dana je vladavina prava. U trenutku kad Rusija napada, Ukrajina je morala odgovoriti s onim što je imala, a imala je oligarhiju. To je omelo pokušaje da se ljude koji kontroliraju ukrajinsko gospodarstvo stavi pod kontrolu vladavine prava', kaže Snyder.

Za ovu tajnu Putinovu vojsku malo tko zna

Američki stručnjak ističe da će vrijeme pokazati hoće li ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je nedavno najavio oštru borbu protiv korupcije, izgraditi neku novu vlastitu vertikalu vlasti ili će druge oligarhe staviti pod kontrolu zakona.

'Ako u tome dugoročno uspije, onda će dobiti rat. Ne mislim vojno, nego politički. Na kraju krajeva, sukob između Rusije i Europe je sukob oko vladavine prava. Ukrajina je samo poligon', istaknuo je Snyder. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene