Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski tok

Je li Putin našao zamjenu za propali Južni tok?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oči cijelog svijeta danas su bile uperene u Moskvu

Grčki premijer Aleksis Cipras nije u srijedu u Moskvi zatražio financijsku pomoć od Rusije, ali bi mogao dobiti kredite za velike zajedničke projekte u budućnosti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev" Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije

Jedan takav projekt, kazao je Putin, mogao bi biti planirani plinovod Turski tok, ali odluka o grčkom sudjelovanju ovisit će o tome želi li to Atena.

"Grčka strana nije od nas zatražila pomoć", rekao je Putin. "Razgovarali smo o suradnji u raznim sektorima ekonomije, uključujući mogućnost razvoja velikih energetskih projekata."

Putin je rekao da će Rusija biti zainteresirana za sudjelovanje u privatizaciji ako se Grčka na to odluči.

Napomenuo je ipak da Grčka neće biti izuzeta iz zabrane uvoza hrane iz EU-a koju je Moskva uvela zbog zapadnih sankcija.

S Putinom u četiri oka: O čemu će Cipras i šef Rusije razgovarati?

Putin je također želio stati na kraj nagađanjima da Moskva pokušava potkopati jedinstvo EU-a u pogledu sankcija jačanjem gospodarske suradnje s Grčkom.

"Uvjeravam vas da ne želimo iskoristiti bilo kakve interne situacije u EU kako bismo poboljšali odnose s europskim blokom u cjelini. Želimo surađivati s cijelom ujedinjenom Europom", rekao je.

Cipras je sa svoje strane pozvao da se "prekine začarani krug sankcija" protiv Rusije zbog krize u Ukrajini.

"Da bi se riješila ta duboka kriza (u Ukrajini), treba prekinuti začarani krug sankcija, koji ne pridonosi obrani međunarodnog prava", rekao je.

Poštivanje i provedba mirovnih sporazuma iz Minska po njemu je "ključ" za rješenje sukoba na istoku Ukrajine, u kojem je u godinu dana poginulo više od 6000 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene