Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele za pregovarački stol

Ukrajina: Hollande i Merkel traže od Putina da prisili separatiste na pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francois Hollande i Angela Merkel u četvrtak su zajedno zatražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da "posreduje kod separatista, dovede ih za pregovarački stol i dogovori se s ukrajinskim vlastima", priopćilo je francusko predsjedništvo.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka "zajedno su u četvrtak ujutro razgovarali s predsjednikom Putinom o stanju u Ukrajini", priopćila je Elizejska palača.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

"Istaknuli su važnost provedbe dogovora koji su u srijedu u Berlinu postigli francuski, njemački, ukrajinski i ruski ministar vanjskih poslova ne bi li zaključili bilateralno primirje", dodaje ured francuskog predsjednika, uz napomenu da će dvoje čelnika tijekom dana razgovarati telefonom s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Medvjedev najesen predviđa plinsku krizu velikih razmjera

"Pozvali su ruskog predsjednika da do 5. srpnja sazove sastanak kontaktne skupine kako bi utvrdili uvjete za primirje", dodaje francusko predsjedništvo. Merkel i Hollande su "pružili potporu planu predloženom u Berlinu za nadzor rusko-ukrajinske granice. Francuske i njemačke vlasti će u suradnji s OESS-om nastojati ubrzati njegovu provedbu", tvrdi Elizej.

"Uz to su upozorili da se moraju osloboditi svi taoci", dodaje se u priopćenju. Ruski predsjednik Putin je u telefonskom razgovoru s Merkel i s Hollandeom izrazio svoju "iskrenu zabrinutost" zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Ukrajini.

"Vladimir Putin je izrazio iskrenu zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava i snažnog porasta broja izbjeglica s jugoistoka Ukrajine na ruskom teritoriju", poručio je Kremlj u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene