Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi čekaju

Medvjedev najesen predviđa plinsku krizu velikih razmjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Dmitrij Medvjedev upozorio je u srijedu da je "najesen moguća plinska kriza velikih razmjera" s obzirom na sukob Rusije i Ukrajine.

"Ukrajina ne plaća plin. Njezin je dug golem. Oni pune plin u podzemne spremnike. Najesen će izbiti plinska kriza velikih razmjera", napisao je Medvjedev na svojoj stranici Facebooka.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

U tim komentarima objavljenim na društvenoj mreži premijer je ocijenio da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko "počinio kobnu pogrješku" kada je u noći na utorak odbio produljiti primirje između snaga odanih Kijevu i proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

Merkel upozorava Putina uoči razgovora o Ukrajini

Sada će "biti puno teže vratiti se pregovorima", istaknuo je dok su se ruski, ukrajinski, francuski i njemački ministri vanjskih poslova sastali u Berlinu ne bi li pronašli rješenje za izlazak iz ukrajinske krize.

Podsjetivši na ugovor o pridruživanju Europskoj uniji koji je Ukrajina potpisala 27. lipnja, Medvjedev je ocijenio da je to "pravo Ukrajine" ali i da je "pravo Rusije" iznaći "novi način suradnje s njom", napose "štiteći svoje tržište".

Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini 16. lipnja nakon neuspjeha zadnjih pregovora, što bi moglo loše utjecati na opskrbu Europe za nekoliko mjeseci. Oko trećine plina za europske potrebe dolazi iz Rusije. Gotovo polovina tog izvoza ide preko Ukrajine zbog čega su nastali poremećaji u ranijim "plinskim ratovima" Moskve i Kijeva 2006. i 2009. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene