Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi odlamanje santi?

U središtu najvećeg ledenjaka Grenlanda otkrivena misteriozna pukotina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavila se nova pukotina u jednom od najvećih Grendlandskih ledenjaka, NASA-ini istraživači su došli do prvih fotografija ovog misterioznog rascjepa u središtu ledenjaka.

Operacija IceBridge, NASA-ina zračna istraga polarnog leda, nedavno je završila pregled ledenih površina sjevernog dijela Grenlanda. Tijekom misije, istraživači su preletjeli preko novog rascjepa u središtu ledenjaka Petermann. Na fotografijama koje su uhvatili, izgleda kako se nova pukotina nalazi prilično blizu većoj i poznatoj pukotini koja se širi prema središtu ledenjaka.

Dio ledenjaka Petermann mogao bi se odlomiti ukoliko se dva rascjepa sretnu, no istraživači Operacije IceBridge navode kako bi „medijalni protok“ (tok leda u sredini ledenjaka) mogao zaustaviti širenje novog rascjepa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao zagrijan sladoled Znanstvenici pozorno prate, ali ovo što se dogodilo na Grenlandu nikako nisu očekivali Slika nije dostupna Objavljen popis Napokon znamo koliko ih ima na Zemlji!



Petermann, jedan od najvećih Grenlandskih ledenjaka, smanjio se u posljednjih nekoliko godina. Prijašnji rascjepi ledenjaka bili su okidač za otkidanje masivnih santa leda.

U 2012., dogodila se slična situacija kada se santa veličine Manhattana (87 km2) rascijepila od ledenog kopna. Dvije godine prije toga, drugi ledenjak, čak 4 puta veći od Manhattana, odlomio se upravo od ledenjaka Petermann. To je bila jedna od najvećih odlomljenih santi ikad zabilježena na Grenlandu, izvještava Live Science.

Novi rascjep ledenjaka Peterman prvi je otkrio Stef Lhermitte, nizozemski profesor sa Sveučilišta u Delftu, dok je proučavao satelitske snimke područja, izvještavaju iz Washington Posta. Lhermitte je nedugo zatim istraživačima u Operaciji IceBridge poslao koordinate kako bi oni mogli napraviti detaljniju zračnu istragu.

Uzbudljivo je vidjeti rascjep izbliza, pogotovo nakon što ste ga nekoliko dana proučavali praktički iz svemira“, izjavio je Lhermitte za Washington Post. „Samo iz ovih fotografija, teško je zaključiti što je točno moglo prouzročiti pukotinu na ovako čudnom mjestu.“



Pukotine na ledenjacima obično krenu od njihovih rubova
. Rascjep u središtu sante leda bi mogao biti posljedica zagrijavanja oceana ispod ledenjaka, Lhermitte pretpostavlja.

U drugim dijelovima svijeta, istraživači su promatrali kako sve topliji ocean otapa sante leda ispod njih te ih tako stanjuje u središtu. Nedavna studija o ledenjaku Pine Island na Antartici, pokazala je kako su pukotine ispod površine ledenjaka bili najvjerojatnije uzrokovane otapanjem donjeg dijela sante leda.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene