Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Britanije

'U Londonu se desetljećima promicala islamistička ideologija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Islamska država zvjerski smaknula američkog novinara Jamesa Foleyja, u Velikoj Britaniji se upućuju pozivi za rješavanje problema džihadističke subkulture.

Dok zapadni dužnosnici pokušavaju otkriti identitet ubojice Jamesa Foleyja, Muslimansko vijeće Velike Britanije odbacilo je bilo kakvu vezu s ubojstvom Jamesa Foleyja te su pozvali sve u Britaniji koji znaju identitet ubojice da o tome obavijeste policiju, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Video snimka naslovljena "Poruka Americi" izazvala je horor reakcije ne samo u zemljama Zapada, već i na Bliskom istoku te i samom Bagdadu u iraku. iračani pitaju SAD i njihove saveznike zašto nisu zaustavili islamsku državu puno prije nego li su oni zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka.

Otkriven sadržaj email poruka koje su džihadisti slali Foleyevim roditeljima

"Uopće me ne čudi da se radi o londonskom glasu na snimci jer smatram da je London povijesno gledano, tijekom proteklih par desetljeća imao grupe poput Muslimanskog bratstva koje su promicale islamističku ideologiju, bez ikakve zapreke, a postoje i mnogi ljudi koji su odrasli vjerujući da jedini način na koji oni mogu biti muslimani jest da se stvori Islamska država te ne iznenađuje da su džihadisti uspjeli pomno odabrati te ljude i odvesti ih tamo", kaže Harris Rafiq iz fundacije Quillam.

Video Foleyjevog smaknuća izazvao je poseban šok u Velikoj Britaniji, koja je dom za oko 2,7 milijuna muslimana, iako se stotine Britanaca borilo na strani militanata u Iraku i Siriji već duže vremena.

Neovisni novinar Bilal Abdul Karim sugerira kako je britanski naglasak namjeran zbog impresije koju on ostavlja na svjetsku javnost i vođe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene