Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevi otmičara

Otkriven sadržaj email poruka koje su džihadisti slali Foleyevim roditeljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U GlobalPostu za kojeg je ubijeni novinar radio kažu kako su odlučili objaviti sadržaj poruka džihadista kako bi 'priča o Jimu' bila potpuno transparentna.

Obitelj američkog novinara Jamesa Foleya kojemu su džihadisti Islamske države pred kamerama odrubili glavu, objavila je sadržaj posljednjeg emaila poslanog od strane otmičara njihovog sina. Dobili su ga 12. kolovoza, a pogubljenje se dogodilo tjedan dana kasnije, javlja Sky News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu Slika nije dostupna Otet na Maliju VIDEO Društvenim mrežama širi se snimka otetog francuskog novinara: "Učinite sve da me puste na slobodu"

Pentagon: Islamska država nadilazi sve što smo vidjeli, oni su gori od terorista

'Vi nemate milosti za naše slabe, stare, žene i djecu, pa ni mi nećemo imati za vaše!'
između ostalog stoji u emailu islamista.

'Vi i vaši građani platiti ćete cijenu za bombardiranje! Prvo će krvlju platiti građanin Amerike James Foley! Bit će pogubljen zbog svih nedjela koje nam činite!'


U poruci se tvrdi da je Islamska država dala Sjedinjenim Državama brojne prilike za pregovore o oslobađanju taoca, Amerikanaca pa tako i Foleya. Druge su države, kažu islamisti, pristale pregovarati. No, roditelji ubijenog Jamesa Foleya tvrde kako to nije točno.

Ističu kako su prvu poruku od njegovih otmičara dobili u studenom 2013., više od godinu dana nakon njegovog nestanka u Siriji. Otmičari su za njegovo oslobađanje tražili novac – 132,5 milijuna dolara (oko 795 milijuna kuna). Iduću poruku od otmičara Jamesa obitelj je dobila 12. kolovoza ove godine.

Tko je zapravo hladnokrvni ubojica iza crne maske?

U GlobalPostu za kojeg je ubijeni novinar radio kažu kako su odlučili objaviti sadržaj poruka džihadista kako bi 'priča o Jimu' bila potpuno transparentna, ali i kako bi javnost dobila bolji uvid u motive i taktiku kojom se koristi Islamska država.

Islamisti su u emailovima tražili i oslobađanje pakistanske znanstvenice Aafie Siddiqui. Ona je uhićena 2008. u Afganistanu s dokumentacijom o kemijskom naoružanju, virusima, bombama te služi kaznu zatvora od 86 godina u SAD-u.

Sada su svi napori usmjereni da se uđe u trag ubojici novinara, a ministar obrane SAD-a Chuck Hagel izjavio je kako je video ubojstva s prijetnjom Americi 'nešto što svijet do sada nije vidio'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene