Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dvije godine

U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini

U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini
U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Foto: Afp
U Haagu započinje konferencija na kojoj će se raspravljati o procesuiranju ruskih ratnih zločinaca, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Više od dvije godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine, europski ministri i međunarodni istražitelji raspravljat će u utorak u Haagu o napretku u procesuiranju ratnih zločina.

Ukrajina, njezini saveznici i Europska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Pročitajte i ovo Policijski očevid u Kaštel Štafiliću Užas u Kaštelima Sjekirom polomio lubanju muškarcu, drugoga ustrijelio: Liječnici objavili najnovije detalje

Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud.

Na konferenciji će se prijaviti i prvi zahtjevi žrtava za odštetu.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Užas bez kraja U Gazi ubijeni humanitarni radnici: Dostavljali su hranu

Domaćin konferencije je Nizozemska. Među sudionicima će biti predstavnici iz Europske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika, kao i Međunarodnog kaznenog suda i europskog pravosudnog tijela Eurojusta.

Ubrzo nakon početka rata, nekoliko zemalja pristalo je surađivati s Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim tijelima u istragama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

Osim ukrajinskog pravosuđa, istragu vodi i Međunarodni kazneni sud u Haagu. Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene