Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas bez kraja

U Gazi ubijeni humanitarni radnici: Dostavljali su hranu

Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze
Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Foto: Afp
Izraelci su pristali razmotriti zabrinutost SAD-a oko ofenzive na Rafah, a humanitarna organizacija World Centar Kitchen (WCK) zaustavila je rad u Gazi nakon sedmero ubijenih u zračnom napadu.

Sedmero ubijenih su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, jedna osoba je dvostruki državljanin SAD-a i Kanade, a jedna je iz Palestinske samouprave.

Oni su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo WCK-a, priopćila je organizacija.

Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen dok je napuštao skladište u Deir al-Balahu, stoji u priopćenju.

''Slomljenog sam srca i zgrožena''

''Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo”, rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Organizacija je odmah zaustavila svoje djelovanje u regiji, a odluka o njezinoj budućnosti bit će donesena ubrzo, kazala je Gore.

''Slomljenog sam srca i zgrožena jer smo mi - World Central Kitchen i svijet – danas izgubili prekrasne živote zbog ciljanog napada izraelske vojske. Ljubav koju su imali prema prehranjivanju ljudi, odlučnost koju su utjelovljivali kako bi pokazali da se humanost uzdiže izvan svega, te utjecaj koji su imali na nebrojene živote, zauvijek će se pamtiti i slaviti'', kazala je Gore.

Izraelska vojska na aplikaciji Telegram u ponedjeljak navečer navela je da će istražiti incident, u priopćenju u kojem piše kako ona ''pruža sigurnu isporuku humanitarne pomoći'' te da je ''blisko surađivala s WCK-om u njegovom ključnom djelovanju da pruži hranu i humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze''.

"Ovo je tragedija. Djelatnici humanitarne pomoći i civili NIKADA ne bi smjeli biti meta. IKADA", napisala je humanitarna organizacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su u Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvješća.

"Nakon izvješća o osoblju Svjetske središnje kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim razinama kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta", napisao je IDF.

"IDF ulaže velike napore kako bi omogućio sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko surađuje s WCK-om u njihovim vitalnim naporima da osiguraju hranu i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi", nastavila je vojska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

Pročitajte i ovo Ilustracija Teška nesreća Lavina u Švicarskoj odnijela tri života: Ne zna se ima li i nestalih

WCK je uključen u dostavu pomoći za Gazu, koja je od ožujka stigla u ratnu zonu morem s Cipra. Organizacija je također preuzela distribuciju pomoći ljudima u pojasu.

Rat u Gazi potaknut je masakrom bez presedana s više od 1200 mrtvih koji su militanti palestinskog pokreta Hamas i drugih islamističkih skupina izveli u Izraelu 7. listopada.

Izrael je odgovorio masivnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom. S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i katastrofalnu situaciju u pojasu Gaze, Izrael je izložen sve većim međunarodnim kritikama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene