Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio uz 'šefa' do kraja

Umro Hitlerov tjelohranitelj: Najteža je bila tišina...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjelohranitelj Adolfa Hitlera, Rochus Misch, umro je u 96. godini života.

Rochus Misch, koji je tijekom Drugoga svjetskog rata bio vjerni Hitlerov tjelohranitelj, umro je u četvrtak u Berlinu nakon kratke bolesti u 96., izvijestio je u petak Burkhard Nachtigall, koji je pomogao Mischu da 2008. napiše memoare.

Pročitajte i ovo Hitler na stadionu Šokantno FOTO Neviđen skandal uoči utakmice na američkom sveučilištu: "Iskreno nam je žao zbog sadržaja koji je prikazan" Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera

Misch je rođen 29. srpnja 1917. u gradu Alt Schalkowitzu, na području današnje Poljske. Rano je ostao bez roditelja, a s 20 se odlučio pridružiti jedinici osnovanoj za Hitlerovu osobnu zaštitu. Tijekom većeg dijela rata Misch je bio odani Hitlerov čuvar i zadnji svjedok posljednjih sati njegova života u bunkeru u Berlinu što je u intervjuu za Reuters 2007. detaljno opisao. 'Život u bunkeru odvijao se prilično normalno i uobičajeno. Hitler je uglavnom bio vrlo miran', rekao je tada među ostalim.

Istaknuo je kako su povjesničari, sineasti i novinari uvijek pogrešno tumačili stanje u bunkeru u trenucima kada su se približavale sovjetske snage i kada je bilo jasno da je gotovo s nacističkim režimom.

>> Hitler je bio hipohondar: 'Trusio' je amfetamine i morfij

'Bilo je puno manje dramatično nego što su to oni opisali. Najteža je bila tišina... Svi su šaputali, a nitko nije znao zašto. Zato je to bio bunker smrti', kazao je. Hitlera se prisjetio kao 'vrlo normalnog čovjeka' te kazao kako nije bio brutalan i da nije bio čudovište.

Do kraja života Misch je bio ponosan na razdoblje provedeno s Hitlerom, kojega je od milja zvao 'šef'. 'Povijest je povijest. Bilo je kako je bilo i nitko ne bi o tomu trebao lagati', rekao je Misch, odbivši davati bilo kakve ocjene o tom razdoblju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene