Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob s Italijom?!

Tunis odbacuje 'svako upletanje', ali je 'spreman na suradnju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tunis odlučno odbacuje 'svako upletanje u svoja unutarnja pitanja', ali je 'spreman na suradnju' s drugim zemljama kako bi se spriječio masovni odlazak ilegalnih tuniskih emigranata u Europu, priopćilo je tunisko ministarstvo vanjskih poslova.

Tunis 'odlučno odbacuje svako upletanje u svoja unutarnja pitanja i ugrožavanje svoga suvereniteta', rekao je za službenu agenciju TAP čelnik tuniskog ministarstva vanjskih poslova koji nije htio otkriti identitet. Taj izvor je reagirao na izjavu talijanskog ministra Roberta Maronija koji je u nedjelju najavio da će zatražiti dopuštenje za slanje talijanskih policajaca u Tunis.

Oko 5.000 ilegalnih emigranata, većinom Tunišana, iskrcalo se u zadnjih 5 dana na talijanski otočić Lampedusu, pa je Italija, zbog strha od humanitarne krize, zatražila međunarodnu pomoć.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Integracija - 6 Priča Provjerenog Rade lošije poslove, ne poznaju jezik, a društvo ih sprda i širi govor mržnje: "Bez toga možemo očekivati rast neprijateljstva"

>> Tuniski parlament razvlastio sam sebe

>> Italija proglasila humanitarnu krizu zbog imigranata

'Koliko god je Tunis odlučan u nakani da sačuva prijateljstvo i suradnju s Italijom i da ih ubuduće promiče, ipak izražava svoje čuđenje zbog takva stajališta', dodao je čelnik. Ministarstvo usto navodi u priopćenju da je prijelazna vlada 'voljna surađivati' s drugim zemljama u svezi s tim pitanjem.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini treba danas poslijepodne stići u kratak posjet Tunisu, tijekom kojega će se sastati s premijerom Mohamedom Ganušijem, u okviru putovanja koje je odavno planirao u Siriju i Jordan. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također treba doputovati u Tunis u ponedjeljak ujutro. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene