Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprestano stižu

Italija proglasila humanitarnu krizu zbog imigranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada u subotu je proglasila izvanredno humanitarno stanje zbog tisuća ilegalnih tuniskih imigranata koji u posljednjih nekoliko dana neprestano stižu na južne obale zemlje, a tim bi činom trebala ubrzati usvajanje mjera za borbu protiv tog fenomena.

'Vlada je proglasila izvanredno humanitarno stanje nakon informacija o priljevu mnogobrojnih stanovnika sjevernoafričkih zemalja na južne obale Italije. Ova će odluka civilnoj zaštiti omogućiti hitno usvajanje potrebnih mjera čiji bi ishod trebao biti stavljanje ovog fenomena pod kontrolu, ali i pružanje pomoći onima koji bježe iz zemalja sjeverne Afrike', stoji u kratkom priopćenju.

Civilna zaštita osnovala je krizni odbor čija je zadaća brinuti isključivo o ovom problemu. Gotovo 3000 ilegalnih imigranata, većinom Tunišana, od srijede je stiglo do talijanskih obala, a samo u noći s petka na subotu došlo ih je više od 250. Talijanske su vlasti uspostavile zračni most, a koriste i trajekte kako bi 'rasteretili' otok Lampedusu na koji se iskrcavaju imigranti. Potom ih prevoze u posebne centre u kojima se utvrđuje njihov identitet.

Službeni Rim u petak je pomoć zatražio i od EU-a, upozorivši pritom na opasnost od 'humanitarne krize'. Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni i ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražili su 'hitno sazivanje sjednice ne političkoj razini' odgovarajućih EU-ovih instanci. (Hina)

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene