Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajna Sindžara

ŠOKANTNE SNIMKE Ovdje su se skrivali dok ih Pešmerge i koalicija nisu uništili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindžar skriva stotine metara podzemnog tunela kojeg su koristili pripadnici ISIS-a.

Irački grad Sindžar iz ruku ISIS-a preuzeli su Kurdi uz pomoć koalicijskih snaga 12. studenog. Prizore tunela snimio je reporter Eddy van Wessel, a na njima se vidi tunel prokopan ispod kuća koji je sužio kao zaštita ISIS-ovim bocima od zračnih napada, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojska odnijela tijelo Amerika izvela novi zračni napad u Siriji, ubijen dužnosnik Islamske države: "Ljudi su mislili da je bio pastir" Slika nije dostupna Snimio kako izgledaju borbe protiv ISIS-a Hrvatski fotoreporter na granici Iraka i Sirije - Je li potpuno srušeni Sindžar početak kraja Islamskog Kalifata

U tunelima su pronađeni madraci, deke, hrana, kablovi koji provode električnu struju, zavjese koje su odvajale privatni prostor, police s knjigama, lijekovi.

U tunelima se također nalazi velik broj vojne opreme, uključujući kutije pune metaka, te sredstava za izradu bombe.

DRAMATIČNA SNIMKA Kako je oslobođeno 69 taoca iz ralja Islamske države

U blizini tunela nije pronađena oprema za iskopavanje tunela, pa vlasti pretpostavljaju da su se pobunjenici pomučili dok su ga iskopali.

Van Wessel kaže da je osobno s Pešmergama koje su protjerale ISIS s tog područja prošao kroz nekoliko stotina metara tunela, ali da se on račvao na nekoliko mjesta pa ima osjećaj da je tunel čak možda dugačak i nekoliko kilometara.

Tunel je imao izlazak kroz kuće te je Wessel snimio najmanje pet takvih izlaza. Militantima je služio da se kreću kroz grad, a da se ne izlažu neprijateljskoj vatri.

Na području Sindžara pronađene su i kosti te se smatra da se radi o masovnoj grobnici Jazida. Kosti su pronađene na području dugom 18 metara i širokom šest metara. Lubanje su raštrkane, ali Pešmerge procjenjuju da se ondje nalaze ostaci 70-ak osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene