Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prvoj crti

Protiv najvećeg zla bore se lovačkim puškama i minobacačima kućne izrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kurdski borci odlučni su u namjeri da zaustave ISIS.

Slabo naoružani i slabo opremljeni, te iscrpljeni višemjesečnim ratovanjem, odlučni su u namjeri da se nastave boriti. Žive na prvoj crti protiv ISIS-a, a ekipa CNN provjerila je kako izgledaju njihovi dani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojska odnijela tijelo Amerika izvela novi zračni napad u Siriji, ubijen dužnosnik Islamske države: "Ljudi su mislili da je bio pastir" Slika nije dostupna Tajna Sindžara ŠOKANTNE SNIMKE Ovdje su se skrivali dok ih Pešmerge i koalicija nisu uništili

Rezan i njegovi suborci pokušavaju zaustaviti napredak strašnih terorista skrivajući se od njih na oko kilometar i pol udaljenosti. Oni su Snage kurdske milicije, ponosne i hrabre, ali neregularne snage, piše CNN. Odjeveni su u karirane košulje, ali nose i kamuflažnu opremu, a uz AK-47 naoružani su lovačkim puškama. Njihovi minobacači su kućne izrade.

Pokušavaju spriječiti da njihove redove probije ISIS. Oklopna vozila također nemaju - naguravaju se u starim minibusovima. Za otkrivanje ISIS-ovih pokreta koriste napuknute dalekozore. Ekipa CNN-a naletjela je na neke od njih koji umjesto borbenih čizama na nogama imaju čarape i sandale.

SNAŽNA RAZMJENA PALJBE Sedam mrtvih u pucnjavi policije i pripadnika IS-a u Turskoj

Sjedinjene Američke Države pokušavaju im pomoći nadoknaditi nedostatke. 10. listopada više od 100 padobrana plovilo je noćnim nebom iznad sjeverne Sirije, a za svaki je bila pričvršćena paleta streljiva.

Tko ima dragocjeno naoružanje ostaje misterija. Putujući regijom CNN-ov tim čuo je više verzija tko bi mogao imati oružje, gdje se čuva i jesu li bačene i puške. No, gdje god da su zalihe završile bit će potrebne ako i kada novi savez poznat kao Sirijske demokratske snage krene u ofenzivu prptiv ISIS-a. Kurdi, oko 30 tisuća boraca, su jedan od partnera u savezu koji uključuje i neke manje arapske i kršćanske skupine.

Sirova hrabrost

Nema sumnje u sirovu hrabrost ovih boraca, ali i jedinice žena koja se bori zajedno s njima. Zastave i plakati sa slikama kurskih 'mučenika' krase ulice svakog grada u regiji. No, Raqqa i Deir Ezzour bitni su za ISIS-ov kalifat i bez još puno pomoći bit će i puno više slika 'mučenika'.

Nekoliko bivših vojnika iz zapadnih zemalja koji se bore na strani Kurda kažu da je borcima prije svega potreban taktički trening jer se samo bacaju u vatru.

Dio Arapa Kurdima zamjera da su bili spori u pridruživanju pobuni protiv režima.

VELIKI NAPAD NA ALEP 'Ovo je bitka koju smo obećali'

Turska vlada pak na kurdske borce gleda kao na teorističku skupinu zbog povezanosti s PKK koja je vodila oružanu separatističku kampanju unutar Turske tijekom 30 godina. Turska se brine da borci sada kontroliraju veći dio sirijske granice s Turskom, a zapravo stvaraju državu u državi.

A unatoč nedostatku teškog naoružanja kurdski borci mogu računati na koalicijske zračne napade. Rezan je za vrijeme razgovora s novinarima u rukama stiskao narančasti GPS uređaj koji mu je pomagao u dozivanju pomoći s neba. Proveo je sedam dana učeći ga koristiti, a tko ga je učio kaže da ne može reći.

Tijekom kolovoza i rujna koalicija je izvela 140 zračnih napad u i oko Hasakaha. Cijela susjedstva koja su nekad bila okupirana od strane ISIS-a sada su gomila ruševina. Zapovjednik Lawand kaže da su spremni pomoći arapskim skupinama preuzeti Raqqau, a sa zapadnjačkim oružjem bit će im brže i lakše osloboditi grad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene