444152
444152
444152
444152
444152

TRUMP O HILLARY CLINTON 'Ostavila je smrt, razaranje, terorizam i slabost'

  • , 22.07.2016., 12:31
  • Autor:
  • komentara

Donald Trump obrušio se na demokratsku protivnicu Hillary Clinton i obećao da će biti oštar prema kriminalu i ilegalnim imigrantima u govoru kojim je u četvrtak prihvatio republikansku nominaciju za američkog predsjednika.

 
 
 
 
Oštar govor Trumpa (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14h)
Oštar govor Trumpa (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14h)

Donald Trump je optužio demokratsku protivnicu Hillary Clinton da je iza sebe kao državna tajnica ostavila "smrt, razaranje, terorizam i slabost" i obećao da će biti oštar prema kriminalu i ilegalnim imigrantima u govoru kojim je u četvrtak prihvatio republikansku nominaciju za američkog predsjednika.

Trumpov govor konstruiran je tako da uspostavi atmosferu za predizbornu kampanju protiv Clinton, što je odgovor republikancima koji smatraju da je najbolji način na koji može ujediniti podijeljenu stranku da izloži zašto ta demokratkinja ne bi trebala biti izabrana 8. studenoga.

Dok je mnoštvo uzvikivalo "Zatvori je" zbog njezina postupanja u američkoj vanjskoj politici, Trump im je odmahnuo i rekao: "Porazimo je u studenome". Tisuće pristaša koji su se okupili u kongresnoj dvorani su bučno odobrili.

Riječi Donalda Trumpa (70) zaključile su četverodnevni kongres koji je istaknuo njegov napor da zaliječi pukotine u Republikanskoj stranci zbog njegove protuimigrantske retorike i zabrinutosti zbog njegova temperamenta. Skup su bojkotirala mnoga velika imena republikanskog establišmenta, poput kandidata iz 2012. Mitta Romneya i članova obitelji Bush koji su stranci dali dva zadnja predsjednika.

Trump je ostao kod svojeg čvrstog stava prema ilegalnim imigrantima rekavši kako oni uzimaju radna mjesta američkim građanima a u nekim slučajevima i vrše zločine. Optužio je predsjednika Baracka Obamu da potiče rasne napetosti umjesto da ih smiruje.

U svojem govoru ponudio je malo pojedinosti o svojim politikama već je prije prikazao sebe kao svježu alternativu tradicionalnim političarima, koji je spreman razmotriti nove pristupe za rješavanje problema i pomoći radnicima koji se osjećaju ostavljenim na cjedilu.

Glede Clinton osudio je politiku izgradnje nacije koju je zapravo do izvjesne mjere uveo George W. Bush, bez spominjanja imena ovog republikanskog predsjednika koji je započeo ratove u Afganistanu i Iraku.

Trump je rekao kako je izgradnja nacije koju je slijedila Clinton u Iraku, Libiji, Egiptu i Siriji učinilo loše stanje još gorim. Okrivio ju je za uspon militanata Islamske države i osudio njezinu spremnost da primi tisuće izbjeglica iz Sirije.

"Nakon 15 godina ratova na Bliskom istoku, nakon bilijuna dolara potrošenih i tisuća života izgubljenih, stanje je gore nego što je ikad bilo. Ovo je ostavština Hillary Clinton: smrt, razaranje, terorizam i slabost", rekao je Trump.

Trump je isto tako optužio Clinton (68) da je lutka velikog biznisa, medijske elite i velikih donatora koji žele sačuvati sadašnji politički sustav.

Navodeći val nasilja u američkim gradovima Trump je obećao uvesti zakon i red upozoravajući da 160.000 ilegalnih imigranata s kriminalnim dosjeima "noćas slobodno lutaju kako bi zaprijetili miroljubivim građanima".

Trump je rekao kako bi se brzo pozabavio nasiljem poput ubojstva pet policajaca u Dallasu ranije ovoga mjeseca.

"Poručio bih svima vama: zločinu i nasilju koje danas pogađa našu zemlju uskoro će doći kraj. Počinjući 20. siječnja 2017. sigurnost će biti obnovljena", rekao je Trump. Sljedeći predsjednik preuzima dužnost 20. siječnja.

Na clevelendskom skupu nije se uglavnom pričalo o Trumpovim stajalištima nego umjesto toga o nemogućnosti različitih stranačkih frakcija da se ujedine iza Trumpa.

Trump želi izgraditi zid duž američko-meksičke granice, zabraniti ulazak muslimanima iz ratom razorenih zemalja Bliskog istoka te ponovno pregovarati o međunarodnim trgovinskim sporazumima. On isto tako kaže kako bi prisilio američke saveznike u Europi i Aziji da više plaćaju za američki obrambeni kišobran. Sve su to stajališta koja idu protiv prevladavajućih uvjerenja Republikanaca.

U srijedu navečer Trumpov posljednji veliki protivnik tijekom ogorčene republikanske predizborne borbe senator Ted Cruz je izviždan s pozornice jer je odbio podržati Trumpa i umjesto toga pozvao republikance da "glasuju po savjesti". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se