Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nitko nije iznad zakona"

Veliki obrat kod kontroverzne Trumpove mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sudac iz Seattlea blokirao je privremeno u petak izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, što predstavlja najvažniji obrat oko te kontroverzne mjere.

Ta privremena uredba saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Savezni suci nekoliko drugih država također su se izjasnili protiv zabrane otkad je donesena prije tjedan dana, posebice u Kaliforniji i u državi New York, ali je odluka suca Robarta najviše odjeknula.

"Danas je pobijedio ustav", kazao je Ferguson nakon objavljivanja odluke.

"Nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik", dodao je on, naglašavajući da je suca Robarta imenovao nekadašnji republikanski predsjednik George W. Bush.

Ferguson je uložio žalbu u ponedjeljak kako bi se poništile ključne točke predsjedničke izvršne uredbe koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tijekom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) na tri mjeseca. Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

Bijela kuća je odmah nakon što je sudac Robart blokirao Trumpovu uredbu obećala boriti se protiv te presude, koju je u priopćenju u prvi trenutak nazvala "skandaloznom". Nekoliko minuta kasnije poslala je novu verziju teksta, izbacivši taj termin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene