Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije zbog na vrhuncu

Rusija želi znati prave namjere Bijele kuće - Putin: "Dva su objašnjenja za napad..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Moskvi su se sastali američki državni tajnik Rex Tillerson i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U fokusu su tenzije između Rusije i Amerike nakon što su SAD raketirale vojnu bazu sirijske vojske zbog sumnje da je izvršila napad kemijskim oružjem u kojem je ubijeno 89 osoba. Rusija, koja i dalje čvrsto podržava režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odmah je osudila američku vojnu akciju.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Duboki jaz Rusija usvojila novu strategiju vanjske politike: "SAD i Zapad su egzistencijalna prijetnja Moskvi" Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju



Sergej Lavrov na početku današnjeg sastanku s Tillersonom to je i ponovio.

"Američki napad u Siriji je kršenje međunarodnog prava. Takvi napadi ne smiju se više ponoviti", istaknuo je Lavrov. Dodao je da Rusija želi otvoren i iskren odnos u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji koja je na djelu u Siriji.

"Više puta do sada Rusija je pokazala spremnost za konstruktivan dijalog sa SAD-om ali pod jednakim uvjetima. Želimo znati prave namjere Bijele kuće", kazao je Lavrov.

Rex Tillerson odgovorio mu je kako je Bijela kuća uvijek bila otvorena za razgovore.

"Želimo razumjeti zašto su razlike između Moskve i Washingtona tako velike i želimo pronaći način kako ih premostiti", poručio je Tillerson a prenosi agencija Reuters.

Istovremeno, preko agencije IFAX oglasio se i Vladimir Putin, ruski predsjednik koji je istaknuo kako je razina povjerenja između SAD-a i Moskve pogoršana u mandatu Donalda Trumpa. Kazao je i kako je Rusija ispunila svoje uvjete kad je riječ o kemijskom oružju, prenosi agencija TASS.

Za napad kemijskim naoružanjem koji se dogodio u pokrajini Idlib, a zbog čega su Amerikanci odlučili ispaliti 59 projektila na sirijsku vojnu bazu, Putin ima dva objašnjenja.

"Prvo je da je sirijska vojska pogodila skladište kemijskog oružja pobunjenika, a drugo je da se napad kemijskim oružjem nije ni dogodio", piše Reuters.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene