Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S njim se slaže i Moskva

Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka šefova diplomacije Francuske, Velike Britanije i SAD-a u Parizu objavljeno je da je postignut dogovor s Moskvom o posljedicama koje će trpjeti Asadov režim bude li prekršio dogovor o stavljanju kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države suglasili su se u ponedjeljak na trojnome sastanku u Parizu da će zahtijevati 'oštru i snažnu' rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj će biti navedeni jasni i obvezujući rokovi uklanjanja sirijskog kemijskog oružja, objavio je ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

>> Kerry Sirijcima: Još uvijek vas možemo BOMBARDIRATI!

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka trojice šefova diplomacije, dva dana pošto su Rusija i Sjedinjene Države postigle sporazum prema kojem će režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada svoje kemijsko oružje staviti pod međunarodni nadzor i tako izbjeći kaznenu američku vojnu akciju.

'Dogovorili su se da će zatražiti oštru i snažnu rezoluciju koja uspostavlja jasne i obvezujuće kalendarske rokove', rekao je neimenovani dužnosnik nakon sastanka francuskog šefa diplomacije Laurenta Fabiusa, američkog državnog tajnika Johna Kerryja i britanskog im kolege Williama Haguea.

'Tri su se strane dogovorile s Moskvom da će Asad trpjeti posljedice ne ispuni li UN-ove zahtjeve', jasno je poručio Kerry na konferenciji za novinare nakon sastanka u Parizu.

Nakon višemjesečnih razilaženja Moskve i Washingtona u pristupu prema Siriji u kojoj dvije i pol godine traje pobuna protiv Asadova režima, Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov dogovorili su u Ženevi u subotu sporazum o nadzoru kemijskog oružja.

Prema rusko-američkom sporazumu, Vijeće sigurnosti UN-a nadzirat će taj proces.

Lavrov i Kerry u Ženevi su zaključili sporazum u kojem su precizno određeni rokovi Damasku koji za tjedan dana mora predati popis svog kemijskog oružja i ono treba biti oduzeto i uništeno u prvom dijelu 2014. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene