Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova fascinantna otkrića

Tamna materija i nije tako tama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamna materija možda i nije toliko tamna, smatraju znanstvenici, nakon što su svjedočili misterioznom kozmičkom entitetu u interakciji sa svemirom oko nje, na sasvim novi način.

Unatoč tome što broji ok 85 posto tvari svemira, tamnu materiju znanstveni instrumenti nikada nisu direktno snimili. Njezino postojanje remetili su samo efekti gravitacije, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe? Slika nije dostupna 'Najsjajniji' trenutak LJUDI, BEZ PANIKE Crna rupa 'ispljunula' crvenu svjetlost jednaku jačini 1000 Sunca

Astronomi su sada prvi puta svjedočili tome da se tamna materija naočigled 'polagano spušta' nakon interakcije s drugim tamnim materijama - upućujući na to da je moguće da se koristi i nekom drugom silom, a ne samo gravitacijom.

'Prije smo mislili da je tamna materija mirna i bavi se samom sobom. Ali ako se uspori tijekom sudara, ovo bi moglo biti prvi dinamični dokaz da tamna materija primjećuje svijet oko sebe', rekao je voditelj istraživanja Richard Massey sa Sveučilišta Durham.

Tamna se materija može samo primijetiti direktno po načinu na koji savija svjetlost dalekih galaksija u procesu poznatom kao gravitacijsko fokusiranje.

FOTO NASA-in teleskop snimio nešto neobično u svemiru

Istražujući ovaj fenomen, međunarodni tim astronoma koristio je teleskop Hubble kako bi snimio masivnu simultanu koliziju u dubokom svemiru, između četiri udaljene galaksije.

Istraživanje je otkrilo da je tamna materija povezana sa sudarajućim galaksijama, postala isključena od vidljive mase sudarajućih zvijezda, što upućuje na to da je bila pod utjecajem neke druge sile, osim gravitacijske, vjerojatno u interakciji sa sobom.

'Promatranje pokazuje da je tamna materija završila na drugom mjestu od zvijezda u galaksiji, s kojima je bila povezana. Postala je neutralizirana na neki način, a to je prilično neobično', kaže dr. Massey.

'Pokušavali smo se sjetiti drugih stvari koji bi uzrokovali ovu neutralizaciju i ne postoji ništa čega bismo se sjetili što bi imalo taj efekt, osim da je tamna materija u interakciji sa sobom. Ovo je prvi korak u osmišljavanju toga što je tamna materija. Vidjevši je da se ponaša ovako, je prva pozitivna materija koju smo vidjeli od tamne materije', dodao je.

Studija objavljena prošli mjesec, ispitivala je ponašanje tamne materije tijekom sudara skupa galaksija pri 'visokoj brzini'. To je pretpostavljalo da je malo ili nimalo interakcije kod tamne materije.

Međutim, posljednja studija, objavljena ovog tjedna u časopisu 'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society' ispitivala je relativno sporiju brzinu samo četiri galaksija u nakupini poznatoj kao Abell 3827, koji su se odigrali prije stotina milijuna godina.

'Drugačija priroda kolizije znači da čak i vrlo niska razina interakcije može stvoriti lako otkrivajuće usporavanje između tamne materije galaksije i njezinih zvijezda, koje se i nastavljaju sudarati', kaže dr. Massey.

'Naše promatranje upućuje na to da bi tamna materija mogla biti u interakciji s više sila, osim s gravitacijom. Paralelni svemir koji se odvija oko nas, sada je još zanimljiviji. Tamni sektor bi mogao sadržavati bogatu fiziku i potencijalno, kompleksno ponašanje', rekla je Liliya Williams, profesorica na Sveučilištu Minnesota, starija članica tima.

Izračuni upućuju na to da je nakupina tamne materije povezana sa skupinom od četiri galaksije, protuteža u svemiru za razliku od oko 5.000 svjetlosnih godina, što je ekvivalent 50.000 milijuna milijuna kilometara - za to bi NASA-in Voyager, najudaljeniji objekt kojeg su ljudi poslali u svemir, trebao putovati 90 milijuna godina.

'Čini se dug put, ali u kozmičkim terminima, zapravo je prilično kratak. Bili smo sretni što smo ga vidjeli, a to je bilo moguće samo zbog snage Hubblea i činjenice da je jedan od galaksija savršeno poredana tako da smo mogli vidjeti efekt gravitacijskog fokusiranja', kaže dr. Massey.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene