442652
442652
442652
442652
442652

Chaouqui dobila 10 mjeseci uvjetno, rasplakala se prije izricanja presude

  • , 07.07.2016., 20:57
  • Autor:
  • komentara

Vatikanski sud u četvrtak je oslobodio krivnje dvojicu talijanskih novinara optuženih da su objavili dokumente o korupciji, zavisti i pohlepi u Vatikanu, naglasivši da Sveta Stolica nad njima nije imala jurisdikciju.

 
 
 
 
Francesca Chaouqui, Lucio Vallejo Balda (Foto: AFP)
Francesca Chaouqui, Lucio Vallejo Balda (Foto: AFP)

Sud je presudio da su druga dvojica optuženih, talijanska stručnjakinja za odnose s javnošću Francesca Chaouqui i španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda, krivi. Vallejo je dobio 18-mjesečnu kaznu, a Chaouqui je dobila 10 mjeseci uvjetno.

Peti optuženik, Baldin savjetnik Nicola Maio oslobođen je krivnje, na kraju osmomjesečnog suđenja koje je uperilo reflektore na snažne borbe i loše upravljanje u srcu vatikanske administracije.

Dva novinara Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi objavili su prošle godine knjigu koja oslikava Vatikan kao mjesto puno zavisti, intriga, korupcije i frakcijskih borbi te govori o pokušajima da se omete papa Franjo u nastojanjima da uvede financijsku transparentnost u vatikansko poslovanje.

Chaouqui, Balda i Maio bili su optuženi za dostavu dokumenata Nuzziju i Fittipaldiju .

Vatikansko tužiteljstvo zatražilo je u završnoj riječi tri godine i devet mjeseci za Chaouqui, tri godine i mjesec dana za Baldu i 21 mjesec za njegova suradnika. Za Nuzzija su tražili godinu dana uvjetno, ali i oslobađajuću presudu Fittipaldiju zbog nedostatka dokaza. Obojicu novinara tužiteljstvo smatra "moralnim suučesnicima" kaznenog djela otkrivanja vatikanskih državnih tajni.

Chaouqui, koja je rodila prije tri tjedna, u svojoj završnoj riječi prije izricanja presude briznula je u plač. Rekla je da ne želi da joj dijete prve godine života provede u zatvoru.

Chaouqui i Balda većinu su vremena suđenja proveli nabacujući se uvredama. On tvrdi da je ona manipulativna i ambiciozna karijeristica koja ga je prvo "začarala" i iskoristila, a zatim se okrenula protiv njega kad nije dobila obećanu poziciju u Vatikanu.

Chaouqui tvrdi da je Balda lažljivac i da mu nikada nije bila ljubavnica, ali tužiteljstvo smatra da je ona bila "glava" cijele zavjere kojom su otkrivene vatikanske državne tajne.

Vatikan ima zatvor s dvije ćelije. U skladu s međudržavnim ugovorima osobe osuđene u Vatikanu mogu odslužiti kazne u talijanskim zatvorima.

Ali se većina kazni ispod tri godine zatvora u Italiji mijenja za uvjetnu kaznu zbog prenapučenosti zatvora.

Afera je nazvana Vatileaks II. pošto je takav naziv prije dobila afera s objavom privatnih dokumenata pape Benedikta XVI. koje je medijima uručio njegov sobar.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se