Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrivao tajne dokumente Vatikana

SVEĆENIK KOJI JE IZDAO PAPU 'Na sve me natjerala ljubavnica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski svećenik Lucio Vallejo Balda, kojemu se sudi za aferu nazvanu Vatileaks2, priznao je da je odgovoran za curenje povjerljivih dokumenata Vatikana u javnost.

Zanimljivo, Lucio Vallejo Balda je na saslušanju u sudnici ustvrdio da su njegovi postupci rezultat kombinacije seksualne privlačnosti žene koja je optužena kao suučesnik i njenih ucjena. Fatalna žena je vatikanska savjetnica za odnose s javnošću Francesca Chaouqui.

Osim Balde, optuženi su i dvojica novinara, Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi koji su objavljivali tajne crkvene dokumente, te još dvoje vatikanskih dužnosnika.

Tijkom saslušanja, koje je trajalo tri sata, Balda je najviše govorio o svom odnosu s Francescom s kojom je bio u komisiji koju je oformio papa Franjo kako bi predložila reformu vatikanskih financija u kojima su uočene brojne nepravilnosti i svećenička rastrošnost.

'Da, proslijedio sam dokumente', rekao je Balda na suđenju priznavši da je jednom od novinara koji su također optuženi u ovoj aferi, Gianluigiju Nuzziju proslijedio pet emailova i 87 lozinki kako bi pristupio elektronskim dokumentima i računima Vatikana.

Za svoju nekadašnju ljubavnicu i suradnicu Francecscu tvrdi da manipulirala njime te da radi za obavještajnu službu.

'Prijetila mi je smrću ako ne predam dokumente. Dala mi je do znanja da je ona druga osoba talijanske obavještajne službe i da će, ako bude trebalo, zvati mafiju da joj pomogne da me uništi', svjedočio je Balda. Onda je navodno pokazao i poruku na mobitelu koju mu je poslala Chaouqui a u kojoj je pisalo: 'Uništit ću te u svim novinama i znaš da ja to mogu.'

'Ako to nije konkretna prijetnja, onda ne znam što jest. Osjećao sam se kao u klopci i kao da nema drugog izlaza iz te situacije', ispričao je posrnuli svećenik koji je sudu opisao i noć strasti koju je proveo s Francescom u hotelu u Firenci.

Francesca Chaouqui koja je u poodmakloj trudnoći, također je bila na saslušanju. Negirala je sve što joj je Balda pripisao kao i to da su bili ljubavnici, a kao rođenu Kalabrijku duboko ju je uvrijedila povezanost s mafijom, prenosi The Daily Beast.
 

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene