Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIPREMAN DESETLJEĆIMA

"Londonski most je pao": Otkriven tajni plan nakon smrti kraljice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri od zadnja četiri premijera Velike Britanije rođeni su nakon što je ona okrunjena. Nacija se neki način poistovjetila s jednom osobom. Kraljica Elizabeta II je, podsjetimo, lani napunila 90 godina.

Britanska kraljica Elizabeta II. na čelu je Ujedinjenog Kraljevstva već rekordnih 65 godina. Time je postala najdugovječniji monarh u povijesti te zemlje: tri od zadnja četiri premijera Velike Britanije rođeni su nakon što je ona okrunjena. Nacija se neki način poistovjetila s jednom osobom pa ne čudi da u slučaju kraljičine smrti postoji detaljni plan na koji način tu vijest prenijeti javnosti, ali i plan djelovanja u danima koji slijede. Kraljica je, podsjetimo, lani napunila 90 godina.

Pročitajte i ovo Na pogrebu Kraljice Elizabete II. se srušio policajac - 3 Kolabirao naočigled građana FOTO Srušio se policajac na osiguranju kraljičine pogrebne povorke: Kolege ga odnijele na nosilima Dolazak lijesa kraljice Elizabete u Edinburgh NIZ UVREDA VIDEO Na ispraćaju kraljice neugodna scena za princa: "Andrew, ti si bolesni starac!" Lijes kraljice Elizabete stiže u London

Kodni naziv za kraljicu, pišu britanski mediji, jest "Londonski most", a nakon njene smrti državni službenici vijest o tome proširit će sigurnim linijama koristeći sintagmu "Londonski most je pao". Nakon smrti njenog prethodnika, Georgea VI., Buckinghamska palača vijest je prenijela koristeći frazu "Hyde Park Corner", ne bi li se spriječilo da to procuri u javnost prerano.

U Elizabetinim posljednjim satima uz kraljicu će biti njen liječnik dr. Huw Thomas, koji će kontrolirati pristup kraljičinim odajama te pomoći kraljevskoj obitelji oko odluke koje informacije trebaju biti objavljene javnosti.

U slučaju kraljičine smrti, vijest o tome proširit će njen osobni tajnik, sir Christopher Geidt, koji će se prije toga obratiti premijeru. Ono što će uslijediti, prenosi Guardian, uključuje detaljni plan kojim će biti uređen praktički svaki detalj, od broja osoba koje će nositi lijes pa sve do vremena trajanja pozdravne paljbe u njezinu čast.

Nakon što bude izviještena obitelj i premijer, vijest će biti prenesena i vladama 15 zemalja izvan Velike Britanije u kojima je kraljica šef države, kao i onima u 36 zemalja Commonwealtha. U devet dana koji slijede nakon "Dana D" (u planovima označenim kao "D + 1", itd.) održat će se proklamacije, nacionalna turneja novog kralja i prijemi diplomata u Londonu, neviđeni od smrti Winstona Churchilla 1965. godine. To će biti deset dana žalosti, tijekom kojih ništa neće biti prepušteno slučaju.

Postoje scenariji i kako će se postupati ako kraljica umre u inozemstvu ili u nekoj od svojih rezidencija izvan Londona, no u svakom od njih kraljičino tijelo bit će vraćeno u Buckinghamsku palaču.

Vrlo brzo uslijedit će i proglašenje novog kralja. Kako sada stoje stvari, iako je bilo drugačijih nagađanja, Elizabetu II. naslijedit će princ Charles, koji će odmah nakon proklamacije u crkvi St. Jamesa otići na turneju po zemlji, odajući tako počast svojoj majci.

Njegova supruga Camilla, kojom se oženio nakon tragične smrti bivše supruge princeze Diane, postat će kraljica, iako je nakon udaje za Charlesa imala "tek" titulu vojvotkinje od Cornwalla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene