Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava bez pompe

Britanska Kraljica ruši rekorde, nadmašila i slavnu prabaku po dugovječnosti na tronu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraljica Elizabeta II. postat će početkom rujna britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju, a svoje postignuće namjerava proslaviti bez pompe posvećujući se svojim javnim obvezama.

Devetog rujna premašit će 63 godine i 216 dana na tronu svoje prabake, kraljice Viktorije, koja je vladala između 1837. i 1901. godine, i to poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu. Točan sat teško je odrediti jer je njezin otac George VI. umro u snu, ne zna se točno kada.

Pročitajte i ovo Ilustracija budućnost britanske krune Što čeka kralja Charlesa III.? "Uloga monarhije u svijetu se mijenja, tražimo odgovore na važna pitanja" Kraljevska obitelj: Elizabeta II. i princ Philip s Charlesom i Annom povijesni trenutak Charles III. prisjetio se uspomena s majkom: "Jedan prizor nikada neću zaboraviti. Bili smo mali i kupali smo se, a onda je ona ušla"

Vladarica namjerava proslaviti taj rekord bez pompe. Bit će u Škotskoj, uobičajenom ljetnom odmorištu, gdje će otvoriti novu željezničku liniju.

Takav pristup, koji obilježava samokontrola i osjećaj dužnosti, karakterističan je za stil Elizabetine vladavine - koji je naslijedila od svojeg oca i svojeg djeda Georgea V.

RAZOTKRIVEN PLAN DŽIHADISTA U subotu žele izvesti atentat na kraljicu Elizabetu

Po povjesničaru Davidu Starkeyju, kraljica je "postavila rekord u besprijekornom integritetu i iznimno je se štuje".

Andrew Gimson, koji je nedavno objavio povijest britanskih monarha od 1066., kaže da je "neuobičajeno da nekog okrune mladog i da jako dugo živi".

Obično "kralj ili kraljica nisu okrunjeni mladi ili jesu ali također umiru mladi".

Po njemu, na vladavinu Elizabete II. "gledat će se kao na nevjerojatan pothvat jer je uspjela ostati čvrsto na prijestolju duž razdoblja obilježena tolikim velikim društvenim i ekonomskim promjenama". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene