Slavi 90. rođendan!

Nevjerojatan život kraljice Elizabete II - Udala se za rođaka, vozila kamione u ratu...

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Sa svega 18 godina, sudjelovala je u Drugom svjetskom ratu kao vozačica i mehaničarka. Provjerite još neke nepoznate zanimljivosti o ovoj specifičnoj ženi.

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabeta II, slavi svoj 90. rođendan! Ova osebujna dama obilježila je suvremenu povijest, prije svega svojim dugogodišnjim mandatom. Obožavana kraljica imala je tijekom svoje vladavine uspona i padova, ali sve je izdržala i ostala jedna od najomiljenijih članica kraljevske obitelji!

Pogledaj i ovo Kraljevska obitelj na Božić - 11 Svi su se okupili Kraljevska obitelj već je tradicionalno proslavila Božić na omiljenom mjestu pokojne kraljice, a okupljene je dolaskom iznenadio i jedan omraženi član obitelji!

OVDJE pogledajte djevojčicu koja se slikala s kraljicom i srušila INTERNET.

Na prijestolje je sjela iznimno rano, sa svega 27 godina, a za samu ulogu kraljice priprema se od svoje 10. godine. Kada ju je otac George VI obavijestio da će biti kraljica, mala Elizabeta nije bila nimalo sretna. No, prihvatila je svoju sudbinu i počela se pripremati za ulogu koju će igrati čitav život. Sama kraljica izjavila je svojedobno da se za ulogu pripremala jako dugo.

U bogatom i zanimljivom životopisu, otkrivene su i brojne zanimljive činjenice o kraljici, pa vam donosimo neke od njih.

- Sa suprugom Philipom nema idealan odnos, no zajedno su čitav život, upoznala ga je kada je imala svega 13 godina. Osim toga, rođaci su u drugom koljenu. Braku su se navodno protivile njezina majka i baka, pogotovo jer je Philip bio pravoslavac, a njegove sestre udane za naciste. Dobili su tijekom godina i četvero djece, sinove Charlesa, Andrewa i Edwarda te kćeru Anne.

- Od malih nogu fascinirala je svojim stavom. Imala je oduvijek prevelik osjećaj za odgovornog, a Winston Churchill ju je, dok je bila mala djevojčica, opisao ako 'veliki autoritet'.

- Kraljica Elizabeta II služila je u Drugom svjetskom ratu, prošla je vojnu obuku te se 1945. pridružila vojsci i sudjelovala u ratu kao vozačica i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Tada je imala svega 18 godina. Jedina je živuća članica kraljevske obitelji koja je sudjelovala u Drugom svjetskom ratu.

- Posjetila je tijekom svoje vladavine toliko europskih i izvaneropskih zemalja da je postala najproputovaniji šef države u povijesti!

- Kraljica obožava šešire pastelnih boja, obožava konje i pse te fotografiju. Priča se da ljudima zna slati pisma sućuti kada im ugine konj, dok to isto nikad nije napravila za preminulog čovjeka.

- Slavljenica ima i neke prilično specifične ovlasti. Primjerice, vlasnica je svih labudova na Temzi, ali i svih delfina koji plivaju oko Otoka.

- Ne treba joj vozačka dozvola, ona je jedina osoba u Ujedninjenom Kraljevstvu kojoj nije potrebna dozvola da vozi, niti njezina vozila moraju imati registraciju.

- Ima privatni bankomat, nalazi se na čelu Anglikanske crkve, nadživjela je šest Papa, a može srušiti i vladu Australije.

- Iako je danas njezin pravi rođendan te slavi 90 godina, on se službeno slavi u lipnju, kada je okrunjena.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene