Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparent podrške preživjelom hokejašu

'Drži se Saša, cijela zemlja je uz tebe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i svijet hokeja na ledu oplakuju žrtve zrakoplovne nesreće u kojoj je poginulo 36 hokejaša i članova stručnog stožera ruskog hokejaškog kluba Lokomotiva iz Jaroslavlja.

Zrakopov Yak-42 s 45 putnika i članova posade srušio se u srijedu nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Tunošna u Jaroslavlju na putu prema Minsku. Po pisanju ruskih medija , koji se pozivaju na ruske zrakoplovne dužnosnike, zrakoplov je imao problema u podizanju i udario je u radijski odašiljač i zapalio se. Srušio se u rijeku Tunošnu, pritoku Volge.

Pročitajte i ovo Zrakoplov Southwest Airlines Novi kvar Boeinga Drama u zraku: Avionu otpao poklopac motora za vrijeme leta - "Hvala za infarkt!" Slika nije dostupna Stanje preživjelih i dalje teško Unatoč strašnim opeklinama Galimov odšetao s mjesta pada zrakoplova

Ruski istražitelji izvukli su iz olupine zrakoplova i iz rijeke Tunošne 35 tijela, od kojih je do sada 26 službeno identificirano. Pronađene su i obje crne kutije koje su predane istražiteljima. Istraga o nesreći je još u tijeku.

Nesreću su preživjeli ruski hokejaš Aleksandar Galimov i član posade zrakoplova Aleksandar Sizov za čije se živote bore liječnici. Njih su dvojica danas popodne zrakoplovom ministarstva za krizna stanja prebačeni u bolnicu u Moskvi. Obojica su i dalje u kritičnom stanju. 'Galimov ima opekotine na 90 posto površine tijela', izvijestili su iz bolnice.

U Jaroslavlju se tisuće navijača u dresovima Lokomotiva okupilo ispred tamošnje hokejaške dvorane i odalo počast igračima, pjevajući im pjesme.

Ruska televizija objavila je snimke mnoštva navijačkih šalova, dresova i zastava te cvijeća i svijeća položenih ispred dvorane Lokomotiva. Mnogi od ljudi koji su došli odati počast poginulima su plakali.

Sve crkve u Jaroslavlju održale su mise zadušnice za poginule.

'Glavna misa održat će se u subotu 10. rujna u dvorani', najavio je predsjednik Lokomotiva Juri Jakovlev.

Navijači Lokomotiva su ispred dvorane postavili transparent sa željama za brz oporavak jedinom igraču koji je preživio nesreću - Aleksandru Galimovu. 'Saša drži se, cijela zemlja je uz tebe', piše na transparentu.

Guverner Jaroslavlja Sergej Vahrukov je proglasio trodnevnu žalost u cijeloj regiji.

'Regionalne vlasti će svakoj obitelji koja je u nesreći izgubila člana isplatiti 300.000 rubalja (oko 10.200 dolara), Grad Jaroslavlj će im isplatiti 150.000 rubalja, a zrakoplovna tvrtka po 2 milijuna rubalja svakoj obitelji', kazao je Vahrukov.

Osim ruskih hokejaša poginulo je i svih 11 stranih igrača i trenera u sastavu Lokomotiva. Među njima i kanandski trener Brad McCrimmon, legendarni slovački hokejaš Pavol Demitra, švedski vratar Liv Stefan, trojica čeških reprezentativaca Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašiček, te igrači iz Njemačke, Bjelorusije, Latvije i Ukrajine.

Predsjednik Svjetske federacije hokeja na ledu Rene Fasel izjavio je da je nesreća u Jaroslavlju 'najcrnji dan u povijesti toga sporta'.

'Izražavam duboku sućut svim članovima obitelji žrtava i navijačima Lokomotiva', rekao je predsjednik države Dmitrij Medvedev koji će danas posjetiti mjesto nesreće.

Lokomotiv Jaroslavi jedan je od najuspješnijih klubova KHL-a, nakon sjevernoameričkog NHL-a druge najjače svjetske lige, i povjerenik toga natjecanja Vjačeslav Fetisov izjavio je da je nesreća nanijela 'nepopravljiv gubitak svijetu hokeja'.

Navijači u Trenčinu, u zapadnoj Slovačkoj, upalili su svijeće na gradskom trgu za svoga igrača Pavola Demitri, a sličnu počast odali su češki navijači svojim poginulim igračima na Staromestskim namestima u Pragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene