Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces oporavka

Djeca iz beogradske škole u klupe se moraju vratiti u srijedu. Stručnjakinja odgovara - je li to prerano?

Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi
Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Foto: Antonio Balic / CROPIX
Biljana Ćulafić, pedagoginja, obiteljska psihoterapeutkinja i EMDR terapeutkinja smatra da je tjedan dana nakon masakra u beogradskoj osnovnoj školi prekratak period da bi se djeca oporavila i vratila u školske klupe.

Nakon što je u srijedu, 3.svibnja u beogradskoj školi ubijeno sedam djevojčica, jedan dječak i školski zaštitar, predviđeno je da se djeca u školske klupe vrate tjedan dana kasnije, 10. svibnja. 

Trebali bi se vratiti u iste školske klupe za kojima je njihov 13-godišnji kolega, po unaprijed osmišljenom planu, redom likvidirao vršnjaka po vršnjaka, ostavljajući za sobom tugu, bol i nemoć. 

Pedagoginja, obiteljska psihoterapeutkinja i EMDR terapeutkinja Biljana Ćulafić je za Novu.rs  komentirala da povratak u škole nakon tjedan dana stiže prerano. 

Pročitajte i ovo Filip Švarm, glavni urednik tjednika Vreme i politički analitičar Za Dnevnik Nove TV U ponedjeljak veliki prosvjed u Srbiji, ministar dao ostavku: "On je to morao učiniti, kao neka vrsta žrtvenog jarca"

Kako smatra Ćulafić, bilo bi bolje da se djecu za početak razmjesti po drugim školama dokle god im svima ne bude pružena potrebna psihološka pomoć i podrška.

"U suprotnom, može se dogoditi da dođe do nove traumatizacije učenika, a to ne mora biti čak ni sam ulazak u školu, već i prolazak ulicama gdje su ljudi ostavili cvijeće i igračke i palili svijeće - jer bilo koji takav detalj može biti okidač za negativne osjećaje, pa čak i reakciju tijela koja može uslijediti", objasnila je.

S njima je potrebno raditi dugo i strpljivo jer ta djeca više nemaju osjećaj sigurnosti u školi, a više ne mogu vjerovati ni kolegama iz razreda, kazala je.

Pročitajte i ovo Poruke pred školom u Beogradu - 2 Sve je isplanirao Novi detalji o masakru u beogradskoj školi: Pretragom telefona dječaka ubojice otkriveno je nešto što ledi krv u žilama

Napomenula je da su traumi izloženi i djelatnici te da bi prostorije u školi trebalo preurediti jer ih jedino tako one ne bi u toj mjeri podsjećale na krvavi zločin. 

"Djeca se mogu početi povlačiti u sebe, da ne vjeruju više nikome, ni u školu, ni prijateljima, mogu popustiti u školi i dobivati loše ocjene. Te posljedice se počinju osjećati nakon mjesec dana, a mogu trajati doživotno", upozorila je Ćulafić. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene