449333
449333
449333
449333
449333

PRIČA ZVANA BREXIT Što se uopće dogodilo u protekla 3 mjeseca od referenduma?

  • , 07.09.2016., 14:26
  • Autor:
  • komentara

Neki zazivaju još jedan referendum, neki zazivaju što skorije aktiviranje članka 50., a neki se bave nečim sasvim desetim. Što se sve dogodilo otkako su Britanci izglasali izlazak iz EU?

 
 
 
 
Brexit (Foto: AFP)
Brexit (Foto: AFP)

Referendumom iz lipnja ove godine Britanci su odlučili napustiti Europsku uniju. No, iako su prošla gotovo tri mjeseca od ove drastične odluke, nejasno je kakav jest ili kakav će biti zacrtani put ove zemlje prema toliko spominjanom Brexitu. No pogledajmo što se dogodilo u protekla tri mjeseca u Velikoj Britaniji.

Gospodarstvo

Mnogi ekonomisti su predviđali trenutni i velik udar na britansku ekonomiju i potrošnju nakon izglasavanja Brexita, no brojke to još uvijek ne pokazuju previđeni utjecaj. Koliko god gospodarstvenici bili oprezni po pitanju budućeg poslovanja, potrošači su, čini se, opušteni te i dalje troše. Uslužni sektor je, prema jednoj anketi, pokazao i značaj rast potrošnje u kolovozu.

Ipak, iznimno je važno napomenuti da Velika Britanija još ne osjeća nikakve gubitke u financiranju iz raznih EU fondova što će se, po istupanju, automatski dogoditi.

Indeks maloprodaje

Iako je inflacija u Velikoj Britaniji otišla gore, nacionalni statistički ured tvrdi kako ne postoji 'očit utjecaj Brexita' s obzirom na to da je i indeks maloprodajnih cijena porastao za 0,6 posto u srpnju. Razlog ovom porasta uvelike leži u rastu cijena naftnih derivata koji se gleda u dolarima. I proizvodnja se oporavila u kolovozu , a industrija je rasla najbržom stopom unazad 17 godina, prema informacijama nacionalnog statističkog ureda. A i ostatak eurozone pokazuje pozitivne trendove nakon izglasavanja Brexita - u kolovozu je gospodarska aktivnost bila najjača u posljednjih sedam mjeseci.

Nova premijerka

David Cameron koji je u kampanju stao na poziciju ostanka u EU svoju je ostavku najavio dan nakon referenduma. Zamijenila ga je Theresa May koja je na tu poziciju došla brže od očekivanog nakon što je Andrea Leadsom istupila iz utrke za šefa Vlade. Na poziciju ministra vanjskih poslova postavljen je Boris Johnson koji je također pretendirao na premijersku poziciju, a nova vlada Therese May ima i posebnog ministra za Brexit.

Kamatne stope

Od izglasavanja Brexita, Bank of England je poduzela niz koraka za jačanje gospodarstva. Srezali su kamatne stope s 0,5 na 0,25 posto što je rekordno niska razina, a zbog koje se plaćaju manje kamate na kredite. Banka je najavila i proširenje programa kvantitativnog popuštanja za dodatnih 70 milijardi funti te 100 milijardi funti tešku shemu kojom će pritisnuti banke da smanje kamatne stope na kredite za građane i poduzetnike.

Valuta

Funta je doživjela drastičan pad 24. lipnja, dan nakon referenduma, otada se mrvicu oporavila, ali je i dalje na vrlo niskoj razini zbog nesigurnosti u budućim gospodarskim kretanjima, ali i budućem odnosu s EU. Srednji tečaj funte na današnji dan, prema HNB-u iznosi 8,94 kune.

Pregovori

Premijerka May susrela se s nekoliko šefova europskih zemalja uključujući i Angelu Merkel i Francoisa Hollandea, ali formalni pregovori o napuštanju EU i o budućim odnosima s istom još nisu započeli. Šefovi EU poručili su Britancima da pregovore ne mogu započeti dok ne aktiviraju članak 50. Lisabonskog ugovora. Britanci ga ne žele aktivirati jer, istini za volju, ni ne znaju što točno trebaju i žele definirati pregovorima. Ono što bi Britanci željeli, Europskoj uniji je neprihvatljivo.

Zločini iz mržnje

Od objave rezultata referenduma došlo je do više nego očitog porasta zločina iz mržnje. U samo 4 dana nakon referenduma broj ovakvih slučajeva porastao je za čak 57 posto. Ukupno je od 16. lipnja do 14 srpnja zabilježeno 6454 zločina iz mržnje diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Cijene nekretnina

Iako potrošnja u svakodnevnoj maloprodaji nije pala, tržište nekretnina ima pak drugačije trendove. Britanci su se očito malo obeshrabrili i po pitanju kupnje i po pitanju prodaje kuća i stanova. Ponuda nekretnina na tržištu je najmanja u posljednjih 30 godina.

Poslovi

Ukupna nezaposlenost u Velikoj Britaniji pala je između travnja i lipnja, prethodno referendumu, na stopu od 4,9 posto. No, nakon referenduma postoji vrlo malo podataka o nezaposlenosti pa je teško povući paralelu, ali neke neslužbene ankete pokazuju kako je tržište rada doživjelo dramatičan pad u srpnju, pad kakav nije viđen od recesije 2009. godine.

Migracije

Zanimljivo bi bilo vidjeti i kako je Brexit utjecao ova tri mjeseca na migracije u Velikoj Britaniji, no sva istraživanja napravljena su prije referenduma tako da ne postoji referentni okvir za usporedbu, no naglasimo kako se u tim prethodnim istraživanjima pokazalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo došlo 327.000 ljudi više nego što ih je otišlo.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se