444950
444950
444950
444950
444950

'Ako se to dogodi, neću biti optimističan o dugoročnoj prognozi naše vrste'

  • , 29.07.2016., 18:42
  • Autor:
  • komentara

Poznati znanstvenik Stephen Hawking poziva podijeljenu post-Brexit Britaniju da promijeni mišljenje o načinima na koje vrednuju novac i materijalno bogatstvo, kako bi imala nadu u budućnost.

 
 
 
 
Stephen Hawking (Foto: AFP)
Stephen Hawking (Foto: AFP)

U eseju kojeg je objavio u The Guardianu, Stephen Hawking je istaknuo kako je na referendum o izlasku Britanije iz EU utjecaj imao stav o bogatstvu i načinu na koji društvo prioritizira novac i akumulaciju imovine.

Hawking je naglasio kako bi referendumska odluka mogla imati presuđujući efekt na dostupnost novca iz fondova za važna istraživanja kao što je bio rad u njegovoj karijeri.

'Novac je također važan, jer se pojedinci s njim osjećaju slobodno. Već sam prije govorio o zabrinutost da će vladina rezanja umanjiti podršku studentima s invaliditetom, podršku koja je meni pomogla u mojoj karijeri. U mom slučaju, novac ne samo da je omogućio da se bavim svojom karijerom, nego me i održao na životu', podsjetio je Hawking.

'Novac može osloboditi pojedince, kao što ih siromaštvo može zarobiti i ograničiti njihov potencijal, na vlastitu štetu i štetu čovječanstva', naglašava.

Kao osoba s visokim stupnjem invaliditeta, Hawking kaže kako je u jedinstvenoj poziciji koja upućuje na to da je novac samo sredstvo koji mu omogućuje da radi, te da imovina nije nešto u čemu bi mogao uživati. Kaže da je ovaj njegov stav počeo dijeliti veći broj ljudi. Pitanja oko stvarne vrijednosti novca izazivaju važnu promjenu u ponašanju koja zauzvrat inspirira nove 'važne projekte' i načine razmišljanja o budućnosti za sljedeću generaciju.

'Ljudi počinju propitkivati vrijednost samog bogatstva. Jesu li znanje ili iskustvo važniji od novca? Mogu li stvari koje posjedujemo stajati na putu ispunjenju? Možemo li istinski posjedovati išta ili smo samo prolazni čuvari?', pita Hawking.

Pozvao je Britance da prihvate sudbinu i fokusiraju se na mijenjanje općenitog stava prema novcu zbog kojeg je i došlo do ovakve podijeljenosti u društvu, upozoravajući da je ljudska rasa usred opasnih vremena.

'Takve teške teme od nas zahtijevaju da surađujemo, sa zajedničkom vizijom i kooperativnim ponašanjem kako bismo osigurali da ljudskost može preživjeti. Morat ćemo se prilagoditi, promisliti, fokusirati se i promijeniti neke od naših osnovnih pretpostavki oko toga što mislimo pod bogatstvom, imovinom, moje, tvoje. Kao djeca, morat ćemo naučiti dijeliti', napominje Hawking.

Zaključuje da, ukoliko u tome ne uspiju, sile koje su pridonijele Brexitu, zavist i izolacija ne samo u Britaniji nego i cijelom svijetu, koja proizlazi iz nedijeljenja, će ojačati.

'Ako se to dogodi, neću biti optimističan o dugoročnoj prognozi naše vrste', zaključuje Hawking.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se