Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Opasnosti koje vrebaju

Čuveni Stephen Hawking upozorava: Ove tri stvari bi mogle uništiti ljudsku rasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stephen Hawking možda jest najpoznatiji po svojim radovima na crnim rupama i gravitacijskom singularitetu, no profesor Hawking je poznat i po svojim jasnim idejama o stvarima koje bi mogle okončati ljudsku civilizaciju.

Iako je paraliziran već nekoliko godina i ne može govoriti bez posebnog glasovnog sintetizatora Stephen Hawking i dalje predaje na Sveučilištu u Cambridgeu i bori se protiv opasnosti koje 'vrebaju' ljudsku civilizaciju. Web stranica Physics astronomy prenosi razmišljanja vjerojatno najpoznatijeg genija suvremenog doba. 

Umjetna inteligencija

Pročitajte i ovo Prva političarka stvorena umjetnom inteligencijom - 5 Predstavili Možemo! Ovo je Nitkolina: Prva hrvatska političarka stvorena umjetnom inteligencijom Ilustracija umjetne inteligencije Orwell 1984 Policija tragala za odbjeglom članicom ekstremno lijeve skupine nekoliko desetljeća: Umjetnoj inteligenciji trebalo je 30 minuta

Hawking je dio male, ali rastuće skupine istraživača koji su izrazili zabrinutost zbog 'jake' umjetne inteligencije koja bi u konačnici mogala konkurirati i čak nadmašiti onu ljudsku. 

Još u prosincu 2014. Hawking je za BBC izjavio: 'Potpuni razvoj umjetne inteligencije mogao bi značiti kraj ljudske rase'. Ta je izjava bila odgovor na pitanje novinara o novom glasovnom sintetizatoru kojeg Hawking koristi.

Hawkingova upozorenja odjeknula su snažno i kod drugih znanstvenika. Prošlog mjeseca Hawking, Elon Musk i mnogi drugi potpisali su otvoreno pismo u kojem navode prednosti, ali i upozoravaju na opasnosti umjetne inteligencije. 'Zbog velikog potencijala umjetne inteligencije izuzetno je važno istražiti kako požnjeti njezine prednosti, a pritom izbjeći potencijalne zamke', napisali su znanstvenici u pismu koje je 11. siječnja objavio Future of Life Institute, volonterska organizacija koj radi na smanjenju prijetnji za opstanak čovječanstva. S druge strane, nekoliko znanstvenika koji rade na istraživanju umjetne inteligencije kažu kako čovječanstvo još nije ni blizu toga da prroizvede jaku umjetnu inteligenciju.

Ljudska agresivnost

Hawking također smatra da je ljudska agresivnost također jedna od prijetnji koja bi mogla uzrokovati kraj civilizacije. Izjavio je to za vrijeme posjeta londonskom Muzeju znanosti gdje je u obilazak vodio 24-godišnju u učiteljicu Adaeze Uyanwah iz Kalifornije, koja je dobila nagradu na VisitLondon.com.

Kada ga je Uyanwah pitala 'Koju bi ljudsku manu najradije promijenio?' Hawking je odgovorio - 'Agresivnost. Možda je to bila prednost kada smo živjeli u pećinama - da dobijemo više hrane, teritorija ili partnera s kojim ćemo se razmnožavati, ali sada nam je agresivnost prijetnja koja bi nas sve mogla uništiti'. Npr., dodao je Hawking, nuklearni rat bi mogao značiti kraj civilizacije, a mogao bi i izbrisati ljudsku rasu.

Kada su ga pitali koja je najveća ljudska vrlina Hawking je odgovorio - empatija. 'Jer nas ujedinjuje. Mirni smo i puni ljubavi'.

Hawking je također kazao kako će istraživanje svemira biti vrlo značajno za garanciju opstanka čovječanstva. 'Vjerujem da dugoročna budućnost ljudske rase mora biti svemir te da predstavlja važno životno osiguranje za naše buduće preživljavanje jer bi koloniziranje druge planete moglo spriječiti nestanak čovječanstva', izjavio je za Cambridge News

Izvanzemaljski život

Još od 2010. godine Hawking da ako u svemiru postoji inteligentan izvanzemaljski život, možda i neće baš biti gostoljubiv prema ljudima. 'Ako nas ikada posjete ishod bi mogao biti kao kad je Kristofor Kolumbo prvi put posjetio Ameriku. To baš nije ispalo dobro za domaće stanovnike'.

Napredne izvanzemaljske civilizacije, smatra Hawking, mogu postati putnici koji žele poraziti i kolonizirati sve planete na koje dođu. 'Ako je tako ima smisla da svaki novi planet iskoriste kako bi izgradili još letjelica i nastavili dalje osvajati. Tko zna gdje su granice'. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene