Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I SAD se pripremaju za tsunami

SAD obećao pomoć Čileu: 'Pratimo situaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države obećale su pomoći Čileu nakon razornog potresa koji je u subotu pogodio tu južnoameričku zemlju, dok se Havaji, Kalifornija i Aljaska pripremaju za dolazak postpotresnog plimnog vala - tsunamija.

'Mi pozorno pratimo situaciju, uključujući i potencijal za tsunami. Naše su misli i molitve su s čileanskim narodom i spremni smo pomoći u ovim trenucima', izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. Pacifički centar za upozoravanje na tsunami, izdao je upozorenje najviše razine za Havaje, gdje se prema izvješćima američkih TV postaja, jutros oglašavaju sirene upozoravajući stanovništvo u priobalju na opasnost od tsunamija. Prvi valovi očekuju se na Havajima oko 16 sati poslijepodne po mjesnom, odnosno u 22 sata po hrvatskom srednjoeuropskom. Upozorenje niske opasnosti od tsunamija dano je za obalu Kalifornije i Aljaske.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Svih 118 zaposlenika američkog veleposlanstva u Čileu su dobro, kazala je glasnogovornica State Departmenta Megan Mattson, prenose američki elektronički mediji. Ona je rekla da nema neposredne informacije o statusu drugih Amerikanaca koji možda žive u Čileu ili su ondje u posjetu. Američka vojska je objavila da nema izvješća da je bilo koja od njezinih postrojbi pogođena potresom, na kopnu ili na moru. Megan Mattson je kazala da je SAD kontaktirao čileansku vladu. U slučaju prirodnih katastrofa, pogođene zemlje obično prihvate ponudu za pomoć State Departmenta, koji tada može zatražiti od ministarstva obrane da pruži pomoć u humanitarnim misijama.

Američko Južno zapovjedništvo (SouthCom), koje nadzire prisutnost američkih snaga u Južnoj i srednjoj Americi još nije dobilo nikakav zahtjev, izjavila je narednica Santita Mitchell iz ureda za odnose s javnošću SouthComa u Miamiju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene