Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U očekivanju visokih valova

Filipini i Japan evakuiraju obalno stanovništvo zbog tsunamija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan i Filipini izdali su upozorenje na tsunami nakon razornog potresa u Čileu i naredili evakuaciju obalnog stanovništva na viša područja.

Japanska meteorološka agencija objavila je da bi plimni val visok tri metra ili viši mogao pogoditi pacifičku obalu najsjevernijeg otoka Hokaido. Stručnjaci upozoravaju da bi tsunami mogao biti dvostruko veći nego što se očekivalo, ovisno o obliku obale, te da bi drugi plimni val i oni koji će uslijediti mogli biti još veći. Na Filipinima je izdana naredba za ograničenu evakuaciju stanovništva iz 19 priobalnih pokrajina gdje se očekuju valovi od jednog metra.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

>> Nakon razornog potresa u Čileu, Pacifiku prijeti tsunami

Stanovnici se upozoravaju da ne odlaze na plaže i da prijave neuobičajeno visoke valove, a ribarima je savjetovano da izbjegavaju odlazak na more i da svoje brodove privežu u sigurne zaklone. Pacifički centar za upozorenje na tsunami sa sjedištem na Havajima ranije je ukinuo upozorenje za većinu zemalja pacifičkog bazena, ostavljajući ga na snazi samo za Rusiju i Japan. Filipinske vlasti ipak su ostale zabrinute zbog rizika od pojave velikih valova koje je izazvao potres u Čileu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene