Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska pomoć

Slovenija: Rastu otpori vladinim mjerama štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji rastu otpori vladinim mjerama štednje, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorio je da zbog toga može doći do situacije u kojoj će vlada mimo svoje volje biti prisiljena zatražiti financijsku pomoć međunarodnih ustanova i EU-a.

Dođe li do raspisivanja referenduma o 'slaboj banci', kako se popularno zove model prema kojemu bi se slovenski bankarski sustav u roku od pet godina očistio od slabih potraživanja, to bi dovelo do novog pada kreditnog rejtinga države, a Slovenija bi već u ožujku ili travnju iduće godine morala zatražiti međunarodnu financijsku pomoć, izjavio je Erjavec u ponedjeljak nakon sastanka Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) čiji je predsjednik.

Slovenski parlament usvojio je nedavno zakon o sanaciji bankarskog sustava koji uključuje formiranje tzv. 'slabe banke', no neki ekonomisti, ali i većina članova Državnog vijeća, svojevrsnog gornjeg doma parlamenta, smatraju da zakon nije dobar i žele da se o njemu održi referendum. O takvoj mogućnosti raspisivanja referenduma članovi Državnog vijeća odlučivat će poslijepodne, a i iz vladinih izvora ocijenjeno je da bi takva odluka Sloveniju 'vodila u propast'.

Istodobno, sve veći otpor prema usvojenim mjerama štednje, među kojima su i vjerojatno zamrzavanje mirovina u idućoj godini te već najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru, iskazuju i sindikati.

>> Janković poziva Janšu da razmisli o ostavci

Popodne će se u Mariboru održati prosvjedi protiv mjera štednje i sadašnje politike vlade premijera Janeza Janše koje organizira krug intelektualaca, a na kojima očekuju nekoliko tisuća ljudi. Istodobno, najveća sindikalna središnjica najavila je da će se u Ljubljani 17. studenoga na Kongresnom trgu u Ljubljani održati masovni prosvjedi. Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare izjavio predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič, prosvjedima se želi izraziti nezadovoljstvo načinom rješavanja krize, a vladi poručiti da je 'išla predaleko' te da rigorozne mjere štednje ne rješavaju krizu nego vode 'u stagnaciju, recesiju i siromaštvo'.

Sindikati su nezadovoljni što je vlada prijedloge zakona o mirovinskoj reformi i o tržištu rada uputila u parlamentarnu proceduru iako još nisu usklađeni sa sindikatima. S vladine strane prethodnih su dana dolazile ocjene da sindikati pojačavaju pritisak iz taktičkih razloga, kako bi se reforme ublažile tijekom pregovora te da će parlament o konačnoj verziji strukturnih reformi odlučivati tek za mjesec dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene