Obavijesti Video Pretražite Navigacija
okupljanje u Brdu kod Kranja

Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Aktualno Galerija Zoran Milanović u Sloveniji Zoran Milanović u Sloveniji Foto: DNEVNIK.HR Sastanak šefova država Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije Sastanak šefova država Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije Foto: DNEVNIK.HR Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. Foto: FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. Foto: FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas +8 Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. Galerija 1/13 >>
Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Sloveniju i to mu je prva vanjskopolitička dužnost nakon izbora.

Predsjednici Sloveniji susjednih zemalja, među njima i hrvatski Zoran Milanović, okupili su se u Brdu kod Kranja kako bi obilježili dvadesetu godišnjicu slovenskog članstva u Europskoj uniji.

Osim Milanovića, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar okupila je u Brdu kod Kranja kolege iz Austrije, Italije i Mađarske - Alexandera Van der Bellena, Sergija Mattarellu i Tamasa Sulyokoa. Svih pet država članice su Europske unije.

Milanovića su novinari na presici nakon sastanka pitali o Ustavu i sastavljanju Vlade, odnosno o prvom zasjedanju Sabora. Prema Ustavu, prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno od objave službenih rezultata.

"Rok je 20 dana, neću nikoga požurivati, kad se približi dvadeset dana onda ću morati sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila. Bude li naznaka da je to moguće ranije, bit će ranije. Postoje okviri kojeg se mora držati, tako vidim Ustav, Ustav se ne može izmišljati, ne može ga pisati svatko kako mu odgovara, on je relativno jasan i s time ću zaključiti da ne kontaminiram ovo.

Nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari", rekao je Milanović. 

Pročitajte i ovo DIP predaja lista DIP poslao upozorenje za EU izbore: "Sve može završiti kaznama od više tisuća eura"

Slovenija je, nakon prethodno većinske potvrde građana na referendumu, u Uniju ušla u takozvanom velikom prasku 1. svibnja 2004. zajedno s Mađarskom, Ciprom, Češkom, Estonijom, Latvijom, Litvom, Maltom, Poljskom i Slovačkom.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Italija joj je jedna od osnivačica, Austrija će iduće godine slaviti tridesetu godišnjicu članstva, a Hrvatska, kao najmlađa članica, lani je obilježila deset godina članstva.

Sastanak u Brdu kod Kranja ujedno je prva vanjskopolitička aktivnost predsjednika Milanovića nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Iz Brda kod Kranja javila se reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene