Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Fizička akcija'

'NEMILOSRDAN OSVETNIČKI UDAR' - Sjeverna Koreja opet prijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Jong Un prijeti 'fizičkom akcijom' protiv američkog proturaketnog sustava koji bi trebao biti raspoređen u Južnoj Koreji. Vojska Sjeverne Koreje spremna je na, kako kažu, 'nemilosrdan osvetnički udar'.

Severna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak "fizičkom akcijom" protiv američkog proturaketnog sustava koji bi trebao biti raspoređen u Južnoj Koreji te koji Seul smatra vitalnim za svoju nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne Slika nije dostupna tenzije rastu Južna Koreja ispalila rakete nakon sjevernokorejske provokacije: "Ovo je izravna prijetnja našoj sigurnosti"

"Pokrenut ćemo fizičku akciju... čim bude potvrđena lokacija i vrijeme raspoređivanja ovog invazivnog sustava THAAD, čija je svrha američka nadmoć u svijetu, na teritoriju Južne Koreje", priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi agencija KCNA.

Kako javlja Reuters, u priopćenju se navodi da je vojska Sjeverne Koreje spremna na nemilosrdan osvetnički udar koji će Južnu Koreju pretvoriti u "ogromnu buktinju i gomilu pepela" čim dobije naređenje da izvrši napad.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je u ponedjeljak da je sustav THAAD usmjeren isključivo protiv prijetnje Pjongjanga.

SAD i Južna Koreja najavile su u petak raspoređivanje na južnokorejskom teritoriju proturaketnog štita THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), među najnaprednijima u svijetu, kako bi se mogli nositi s prijetnjama Pjongjanga.

Dvoje saveznika nisu naveli datum ni mjesto predviđeno za to raspoređivanje, ali su istaknuli da su u završnoj fazi odabira.

THAAD ispaljuje rakete smišljene da presretnu i unište balističke rakete dok su još izvan atmosfere ili su u nju tek ušle, tijekom posljednje faze leta.

Sustav bi trebao otkrivati i rušiti sjevernokorejske projektile, ali Kina tvrdi da će ozbiljno naštetiti regionalnoj stabilnosti.

"THAAD će naštetiti regionalnom miru i stabilnosti i neće pridonijeti denuklearizaciji korejskog poluotoka", smatra kinesko ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene