Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže međunarodna osuda?

SJEVERNA KOREJA PORUČILA SAD-U 'Spremni smo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja priopćila je kako je njezin glavni nuklearni pogon, kompleks Yongbyon spreman za korištenje i da će ga upotrijebiti u borbi s SAD-om.

'Država je unaprjeđivala svoje nuklearno oružje u kvaliteti i kvantiteti', priopćila je državna televizija. Tvrde da su spremni suočiti se s neprijateljstvom SAD-a pomoću svog nuklearnog oružja u bilo koje vrijeme, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

Državna televizija također je objavila kako je Sjeverna Koreja u završnoj fazi izrade novog satelita, što upućuje na to da bi uskoro mogla imati raketu dugog dometa koja bi mogla izazvati međunarodnu osudu, prenosi CNN.

'Uskoro bismo mogli vidjeti lansiranje serije sjevernokorejskih satelita', izvijestila je središnja informativna korejska državna agencija. Iako dužnosnici tvrde da će se sateliti koristiti u mirnodopske svrhe, međunarodna zajednica smatra da će biti korišteni za tehnologiju balističkih projektila.

ODBROJANI SU MU DANI 'Režim Kim Jong Una je nanestabilniji, a bit će i najkraći'

'Postoje brojne sigurnosne rezolucije UN-a koje traže da Sjeverna Koreja obustavi sve aktivnosti povezane s programom balističkih raketa te ostvari nepovratni moratorij na lansiranje raketa, zaustavi provođenje lansiranja korištenjem tehnologije balističkih projektila i potpuno napusti programa balističkih projektila', rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, upitan da komentira navode sjevernokorejske televizije o satelitu. Dodao je kako bi svako lansiranje balističkog projektila uz pomoć satelita bilo jasno kršenje tih rezolucija.

Direktor Sjevernokorejske nacionalnog ureda za zrakoplovstvo nije precizirao kada bi se lansiranje moglo dogoditi. Vrijeme i lokacije tih događaja odredit će Središnji odbor vladajuće Radničke stranke.

Međunarodni stručnjaci za korejska pitanja smatraju kako bi se lansiranje moglo dogoditi u listopadu, u vrijeme 70-e godišnjice vladajuće stranke.

Satelitske snimke područja Sjeverne Koreje na kojem se radi na lansiranju njihovog satelita, upućuju na to da su radnici završili gradnju potrebnih struktura koji će biti korišteni za lansiranje raketa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene