Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočanstvo prebjega

ODBROJANI SU MU DANI 'Režim Kim Jong Una je nanestabilniji, a bit će i najkraći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladić koji je nedavno pobjegao iz Sjeverne Koreje razgovarao je s novinarom CNN-a, otkrivajući kakvo je ondje raspoloženje vezano za vođu te države među političkom elitom.

Mladić koji je iz Sjeverne Koreje pobjegao prije godinu dana vjeruje da će u dinastiji diktatora Sjeverne Koreje, Kim Jong Unova vladavina trajati najkraće. 'Kim Jong Unov režim je najnestabilniji, a bit će i najkraći', rekao je prebjeg.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un u posjetu Centru za fiziku (Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP) Prebjeg vraćen nazad Radije i smrt: Nuklearni znanstvenik popio otrov nakon što ga je Kina deportirala u Sjevernu Koreju John Cook-Jong Lee (Foto: AFP) Jedva preživio Šokantni detalji o vojniku čiji je bijeg iz Sjeverne Koreje obišao svijet: "Imat će doživotne posljedice"

Objasnio je kako se Kim Jong Un 2011. kada je preuzeo vlast, trudio približiti narodu. Poklanjao je darove, a za vrijeme javnih nastupa dopuštao je da se njegov glas emitira na televiziji. Stanovnici su mislili da će se život poboljšati. 'Bila je to pogrešna slika', kazao je.

U prosincu 2013. pogubljen je drugi najjači čovjek establišmenta Sjeverne Koreje, Unov tetak Jang Song Thaek. Kim Jong je objašnjenjem zašto će ga vlast likvidirati pokazao svoje pravo lice. 'Odvratno ljudsko smeće, gore od psa', samo su neke riječi kojim je u prilozima nacionalne televizije pod kontrolom Una, 'kićen' pogubljeni tetak.

UVODE NOVU VREMENSKU ZONU Sjeverna Koreja vraća sat 30 minuta unatrag

Likvidacije u užem krugu političke elite tu nisu stale, po čemu se Un razlikuje od svog oca. Kim Jon Il je, naime, zatvarao političke neistomišljenike, ali masovna pogubljenja nisu zabilježena.

Iako stanovnici ne dižu glas protiv ovakvih postupaka, prebjeg kaže da reakcija u vladajućoj klasi postoji, samo je tiha. 'Mogu vam sa sigurnošću reći da Sjevernokorejci više srednje klase ne vjeruju Kim Jong Unu. Razmišljao sam o odlasku dugo vremena. No, nakon što sam vidio egzekuciju Janga, pomislio sam da se moram požuriti i napustiti ovaj pakao od zemlje', kazao je.

Nakon čistke, priča prebjeg, primijetio je promjenu kod pripadnika više klase u Pjongjangu. 'Oni su uplašeni, a strah je svakim danom sve veći', kazao je dodajući da sada svatko smatra da može postati meta Kim Jong Una.

'Sa sigurnošću tvrdim da će se režim Sjeverne Koreje urušiti u sljedećih deset godina', zaključuje prebjeg.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene