Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučna svjedočanstva

Horor priče iz sjevernokorejskih logora: 'Majke tjeraju da utope svoju novorođenčad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjeli iz brutalnog režima Sjeverne Koreje, otkrivaju tešku istinu o najgorim kampovima za mučenje na svijetu.

Horor priče iz sjevernokorejskih kampova zapisuju istražitelji UN-a smješteni u Južnoj Koreji, piše Daily Mail. Trenutačno se prikupljaju svjedočanstva 30 zatvorenika kampova koji su uspjeli pobjeći.

Pročitajte i ovo U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

Najpoznatiji bjegunac je Shin Dong-hyuk, zatvorenik u jednom od brojnih kampova koji je o svojim iskustvima objavio knjigu 'Bijeg iz Kampa 14'.

>> VIDEO Jedini preživjeli bjegunac rođen u sjevernokorejskom logoru

Jednom prilikom slučajno mu je niz stepenice pao stroj za šivanje te se više nije mogao popraviti. 'Znaš li što si učinio? Želiš li umrijeti? Čak i ako umreš, stroj za šivanje ne može se vratiti. Problem je tvoja ruka', vikao je voditelj kampa. Potom mu je prst odrezao velikim kuhinjskim nožem. 'Bio sam zahvalan jer sam mislio da ću ostati bez cijele ruke', napisao je Shin.

S potresnim pričama, 30 svjedoka tek su šačica onih koji se nalaze u kampovima. U radnim kampovima, naime, nalaze se deseci tisuća osoba. U njima život provede i tri generacije jedne obitelji, često zbog tvrdnji da je samo jedna osoba iz obitelji kriva jer je napravila prekršaj protiv režima.

Shin je 1982. godine rođen u kampu 14. Ondje se nalazio jer su njegova dva ujaka sredinom '60-ih godina pokušala pobjeći iz zemlje. Shinovi roditelji bili su u kampu i njihov je brak ondje dogovoren. Da je Shin rođen izvan braka, on bi bio pogubljen, kao i njegovi roditelji zbog spolnog odnosa bez odobrenja.

Bjegunac Jee Heon ispričao je UN-ovu timu kako je jedna majka bila prisiljena ubiti svoje dijete u zdjeli vode. 'Majka je molila da joj poštede život, ali čuvari su je batinama natjerali da glavu djeteta stavi u vodu. Dok je to radila, njezine su se ruke tresle. Mrtvu bebu iz vode je izvadila njezina baka koja je majku porodila', rekao je Heon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene