Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mukotrpna borba

Diljem Hrvatske zbrajaju se štete: "Više ne pamtim koliko dugo imam ovaj problem"

Aktualno Galerija Šteta na voćnjacima - 1 Šteta na voćnjacima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šteta na voćnjacima - 2 Šteta na voćnjacima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta na voćnjacima - 3 Šteta na voćnjacima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta na voćnjacima - 4 Galerija 1/4 >>
I dalje se zbrajaju velike štete u voćnjacima i vinogradima koje je uzrokovao mraz. Najviše su stradali oni na nižim nadmorskim visinama, no vidljive su u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Voćnjak Darka Kovačića iz Moslavine zbog mraza je u potpunosti stradao.

"Trenutačna situacija je takva da imam stopostotnu štetu u voćnjaku i to nije prva godina. Već više ne pamtim koliko godina imam problema s mrazom", rekao je predsjednik Udruge voćara i vinogradara.

Šteta se zbraja u cijeloj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru poljoprivrednici se sve teže nose s vremenskim šokovima.

"Stvarno ne znam. Već sam dugo godina u toj proizvodnji i te sam struke i stvarno ne znam", kazao je Vladimir Bohatka, predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Pročitajte i ovo Goran Mazija, Voditelj Odjela za geotehnički katastar Ispred Predsjedničkih dvora Stručnjak objasnio kako je došlo do odrona na Pantovčaku i kad će biti saniran: "Treba obnoviti i instalacije"

U Slavoniji je kod nekih bilo više sreće.

"Nemamo problem s ledom jer imamo mrežu na voćnjaku, ali možemo imati problem zbog kasnog mraza", istaknuo je Mato Bilušković u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sarom Duvnjak.

Za ovakve stvari, objasnio je, postoje tri rješenja: navodnjavanje, ventilatori i zagrijavanje vrućim zrakom.

"Ako su temperature od -5 do -7 stupnjeva, mislim da niti jedna mjera kojom se može to malo ublažiti nema zadovoljavajući rezultat", rekao je Bohatka.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja"

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na upit Dnevnika Nove TV o ovoj temi: "Savjetnici koji se nalaze na području cijele Republike Hrvatske po svojim specijalnostima redovito prate stanje nasada i daju procjene i stanje uroda. Također, nastavlja se dodjela potpore za sufinanciranje premije osiguranja kroz 70,2 milijuna eura vrijednu intervenciju 'Osiguranje poljoprivredne proizvodnje', sve kako bi poljoprivrednici lakše prebrodili poremećaje u proizvodnom ciklusu."

Poljoprivrednici se ipak uzdaju u pomoć jer i službeno je proglašena prirodna nepogoda, a to se može uz uvjet da je šteta veća od 20 posto proračuna općine ili 30 posto od ukupne proizvodnje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene