U memorijalnom centru u Potočarima obilježena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Ondje je na obilježavanju u subotu pokopano devet žrtava, a zbog epidemije koronavirusa na ovoj se tužnoj obljetnici okupilo nekoliko tisuća ljudi. Visoki dužnosnici iz cijeloga svijeta su, umjesto dolaska, poslali videoporuke.

Galerija


Četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici, majka i kći Hasanović ispratile su svoga supruga i oca.

Vezani članci Obitelji žrtava genocida u Srebrenici oplakuju ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 Prošle su 24 godine od najgoreg zločina u Europi od Drugog svjetskog rata, tisuće stižu u Srebrenicu obilježiti još jednu tužnu obljetnicu Ana Brnabić (Foto: AFP) Srpska premijerka Ana Brnabić: "Haški sud Šešelju duguje tri godine života"

"Kad smo krenuli iz sela, samo mi je rekao: 'Čuvaj mi dobro dijete.' To su mu posljednje riječi bile", rekla je Ifeta Hasanović. Njezina je kći kroz suze rekla isto: "Rekao je mami da me uvijek dobro čuva."

Sve posmrtne ostatke nisu našle, ali nisu više mogle čekati da se nađe još kostiju, kao i mnogi drugi čiji su očevi, sinovi braća ubijeni.

"Danas kopam oca, Pezić Hasana, kao najstarija žrtva ovih današnjih žrtava. Nakon 25 godina, eto, pronašli smo, uspjeli smo pronaći njegovo tijelo, posmrtne ostatke da nađu konačni smiraj", rekao je Fikret Pezić.

Devetero je ubijenih ispraćeno na rukama obitelji i prijatelja. Do sada su u Potočarima pokopane 6.652 žrtve. I 25 godina nakon genocida za više od tisuću ubijenih se traga. Svim presudama unatoč, mnogi političari i dalje negiraju da je u Srebrenici počinjen najgori ratni zločin i da je ubijeno više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

"Kolika je bila silina tog zla koja se sručila na Srebrenicu govori i nam to s kakvim poteškoćama se susrećemo i danas kada ga pokušavamo zaustaviti i prekinuti. Sada mnogo jasnije vidimo da zlo genocida i Srebrenice ne može lako savladati i da će njegev otrov još dugo kružiti ovim prostorima", rekao je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Prije 25 godina međunarodna zajednica nije zaštitila enklavu, a sada obitelji žrtava od nje traže zakon o zabrani negiranja genocida.

"Nećete uspjeti, nećete nas umoriti, nećete nas ni zastrašiti. Generacije naše djece će nastaviti put poslije nas. Djeca koja nisu odgajana u mržnji kao ni mi majke", rekla je Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.

U Srebrenicu zbog epidemije koronavirusa nisu došli visoki dužnosnici iz regije i svijeta. Umjesto toga, poslali su videoporuke.

"Obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim perživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio. Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Za zločin u Srebrenici osuđeno je 47 osoba. Doživotnu kaznu zatvora dobili su politički i vojni lideri bosnaskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr