Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesno oko

SNIMKE 'KRVAVOG' NILA Otkrivena 'tajna' neobične fotografije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitska snimka rijeke Nil i njezinog ušća podsjeća na biblijski događaj, no za takvu pojavu postoji jednostavno objašnjenje.

Europska svemirska agencija objavila je satelitsku fotografiju na kojoj se vidi krvavo crvena rijeka Nil i njezino ušće u Sredozemno more, koje podsjeća na prvi biblijski pomor, u kojem je ta rijeka u doba starog Egipta pretvorena u rijeku krvi.

Pročitajte i ovo Rakete Hwasal-2 Nuklearno naoružanje Imaju nuklearno oružje, snimili su i mete pa uputili prijeteću poruku: Posljedice bi mogle biti katastrofalne Lloyd Austin i Fumio Kishida Odgovor na prijetnje SAD i Japan učvršćuju veze: "Provodimo važne mjere radi modernizacije..."

No, nije tu riječ o bilo kakvim apokaliptičnim predskazanjima, već je riječ o fotografiji koju je snimio satelit Sentinel-3A i koja prikazuje nešto posve drugo, kombinirajući radiometrijske podatke s podacima u boji, kako bi se napravila karta čitave regije (sjeveroistok Afrike, Bliski istok i jugoistok Sredozemlja) i prikazale njezine karakteristike.

Crvena boja u tom smislu prikazuje prisutnost vegetacije duž rijeke Nil, a osim Nila, crvena su i priobalna područja Egipta te Cipar i dio Krete. Fotografija koju možete vidjeti nastala je 3. ožujka.

Sentinel-3A ima zadaću snimiti i mjeriti oceane, tlo, led i atmosferu Zemlje, koristeći sofisticirane instrumente koji otkrivaju energiju s površine preko devet spektara, uključujući onaj oku vidljiv te infracrveni.

Podaci koje taj satelit prikupi pomoći će znanstvenicima u razumijevanju stanja u kojem se nalazi svjetska vegetacija, prenosi Daily Mail. ESA taj satelit naziva "najsofisticiranijim opservacijskim sustavom ikad lansiranim u svemir".

Ono što tu tehnologiju čini toliko impresivnom jest to da taj satelit može skenirati čitav planet u tek nešto više od jednog dana, a fotografije poslati unutar nekoliko sati.

Sentinel-3A će narednih pet mjeseci provesti na spomenutom zadatku, a nakon toga će njegovo upravljanje biti prepušteno EUMETSAT-u, no ESA će i dalje sudjelovati u misijama tog satelita i suradnji s EUMETSAT-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene